Fokus

Velika promena: Kinezima će biti dozvoljeno da imaju troje dece

Komentari

Autor: Euronews

31/05/2021

-

10:08

Velika promena: Kinezima će biti dozvoljeno da imaju troje dece
Velika promena: Kinezima će biti dozvoljeno da imaju troje dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina će dozvoliti svojim stanovnicima da imaju do troje dece, što je velika promena u populacionoj politici ove zemlje, koju brine sve veća prosečna starost populacije.

Ova odluka je objavljena nakon sastanka Politbiroa Komunističke partije, kojim je u ponedeljak predsedavao predsednik Si Đinping.

U izjavi se navodi da su potrebni krupni koraci za rešavanje sve većeg problema starenja stanovništva.

"Politike rađanja biće unapređene. Politika koja omogućava paru da ima troje dece biće uvedena, uz mere podrške. Ovo će poboljšati strukturu stanovništva u Kini". navodi se u izveštaju.

profimedia

 

Ostale predložene mere uključuju pomeranje starosne granice za odlazak u penziju i kampanje za obrazovanje o braku i porodičnim vrednostima kod mladih, prenosi "South China Morning Post".

Prema nacionalnom popisu stanovništva sprovedenom krajem prošle godine, ukupno stanovništvo Kine poraslo je na 1,412 milijardi u 2020. godini, sa 1,4 milijarde godinu dana ranije.

Prošle godine je rođeno 12 miliona beba u ovoj zemlji, što je značajan pad u odnosu na 2016. godinu (18 miliona), i najniži broj zabeleženih novorođenčadi još od perioda 1960-ih, prenosi BBC.

Komentari (0)

Svet