Biznis vesti

Stabilizuje se situacija sa energentima - termoelektrane idu ka dostizanju punog kapaciteta, svi blokovi u sistemu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2021

-

16:55

Stabilizuje se situacija sa energentima - termoelektrane idu ka dostizanju punog kapaciteta, svi blokovi u sistemu
Stabilizuje se situacija sa energentima - termoelektrane idu ka dostizanju punog kapaciteta, svi blokovi u sistemu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proizvodnja električne energije u termoelektranama ide ka dostizanju punog kapaciteta, svi blokovi su u sistemu i obezbeđen je dovoz dovoljne količine uglja sa kopova i povećana je potrošnja ovog energenta, rečeno je na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, kojom je predsedavala ministarka energetike Zorana Mihajlović, saopštilo je Ministarsvo energetike.

Prema informacijama iz JP EPS, rečeno je da, u slučaju niskih temperatura i povećanih količina padavina, postoji plan za rešavanje eventualnih problema kako bi se sprečio zastoj u radu i ispad blokova sa mreže. Na sednici je saopšteno da prenosni i distributivni sistemi funkcionišu bez problema, sa tekućim održavanjem, a smanjen je i uvoz električne energije, što je direktna posledica vraćanja u rad svih blokova u TENT-u i TE Kostolac.

U saopštenju je navedeno da je na sednici razmatran plan o nabavci dodatnih količina energenata, kao i o snabdevenosti tržišta svim energentima. Kada je reč o radu Beogradskih elektrana i toplana u Srbiji, daljinsko grejanje funkcioniše bez većih kvarova, a obezbeđena je i dovoljna količina energenata za nesmetan rad do kraja zimske sezone.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika kabineta predsednice Vlade, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća "Srbijagas", "Elektroprivrede Srbije", AD "Elektromreže Srbije”, "Elektrodistribucije“, "Naftne industrije Srbije” a.d, Poslovnog udruženja "Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane“, grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis