Biznis vesti

Radna grupa za snabdevanje energentima - situacija se stabilizuje, svi blokovi u termoelektranama su u sistemu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2021

-

12:34

Radna grupa za snabdevanje energentima - situacija se stabilizuje, svi blokovi u termoelektranama su u sistemu
MRE/Zoran Petrović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Energetska situacija u Srbiji se stabilizuje, posle kvarova na distributivnoj mreži koje su izazvali vremenski uslovi, a kapaciteti proizvodnje energije u termoelektranama su povećani i u sistemu su svi blokovi, rečeno je danas na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, kojom je predsedavala Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

Na sednici je saopšteno da su kapaciteti proizvodnje energije u Termoelektrani "Nikola Tesla" povećani i da je u sistemu svih osam blokova. Takođe, u TE "Kostolac" svi blokovi funkcionišu bez prekida.

"Stanje u prenosnom sistemu funkcioniše bez problema, sa tekućim održavanjem. Situacija u distributivnom sistemu je normalizovana. Kada je reč o radu "Beogradskih elektrana" i toplana u Srbiji, za sada nema većih kvarova, a obezbeđena je i dovoljna količina energenata za nesmetano funkcionisanje daljinskog grejanja do kraja zimske sezone", saopštili su iz Ministarstva energetike.

Na sednici je predstavljen i izveštaj o dosadašnjem radu operativnog tima za utvrđivanje činjeničkog stanja u vezi sa rezervama i kvalitetom uglja u JP EPS. Na sednici je bilo reči i o potrebnim dodatnim količinama energenata i planovima za period do kraja godine i do kraja zimske sezone i planovima za snabdevanjem tržišta mazutom.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika kabineta predsednice Vlade, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća "Srbijagas", "Elektroprivrede Srbije", AD "Elektromreža Srbije", "Elektrodistribucije", "Naftne industrije Srbije" a. d, Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Javno-komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane", Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a i Direkcije za robne rezerve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis