Privreda

Mihajlović: Aukcije za proizvođače električne energije početkom naredne godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

15:34

Mihajlović: Aukcije za proizvođače električne energije početkom naredne godine
Žil Dikson i Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Cilj je da Srbija do 2040. godine ima minimum 40 odsto energije dobijene iz obnovljivih izvora, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa direktorom evropske asocijacije za energiju vetra "Vind Juropa" Žilom Diksonom o potencijalima za proizvodnju električne energije, pre svega o vetroelektranama.

"Mihajlović i Dikson gazgovorali su i o planovima Ministarstva i aukcijama za proizvođače električne energije koji će biti sproveden početkom naredne godine", saopštilo je Ministarstvo.

Mihajlović  je istakla kako očekuje više investicija u kapacitete koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora i dodala da misli da će prve aukcije biti održane krajem januara i da će dati rezultate.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

Dikson je ocenio da je Srbija usvajanjem Zakona o obnovljivoj energiji i pripremom propisa otvorila put ka vidljivosti svojih kapaciteta u toj oblasti, te da se mnoge finansijske institucije i fondovi raspituju za potencijale Srbije. On je naveo da postoji i veliki broj kompanija koje žele da učestvuju u proizvodnji energije u Srbiji.

"U narednom periodu će rasti konkurencija među evropskim zemljama kada su u pitanju investicije u ovoj oblasti, ali mislim da Srbija ima dovoljno potencija da privuče nova ulaganja", rekao je Dikson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis