Politika

Mihajlović: Izmenama Zakona o eksproprijaciji će biti produženi rokovi za koje građani misle da su previše kratki

Komentari

Autor: TV Prva / Tanjug

06/12/2021

-

11:02

Mihajlović: Izmenama Zakona o eksproprijaciji će biti produženi rokovi za koje građani misle da su previše kratki
Mihajlović: Izmenama Zakona o eksproprijaciji će biti produženi rokovi za koje građani misle da su previše kratki - Copyright TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Izmena Zakona o eksproprijaciji ići će u pravcu produženja rokova, za koje građani misle da su prekratki, kao i određivanja cene, na šta su se žalili, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je, gostujući na TV Prvoj, istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetom Gornjim Nedeljicama pokazao da želi da razgovara, da su pronađena određena rešenja, te da će se izmeniti Zakon "u smislu da će se ti rokovi za koje građane misle da su previše kratki, sada produžiti".

"Postoji neki rok od pet dana kada stvar oko eksproprijacije treba da se reši, to će se sada sigurno produžiti i oko tržišne cene za koju su se građani žalili. Neko zajedničko rešenje uvek mora da se nađe", istakla je Mihajlović.

Ona je naglasila da niko ne želi da uništi jedan jedini delić životne sredine i da ne postoji nikakav ugovor, kao i da se neće dati pravo na ekspolataciju dok se ne uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Ukoliko možemo nešto da uradimo i da pogledamo studije koje su u skladu sa svim evropskim i svetskim standardima, onda ćemo razgovarati. Ako to uništava našu životnu sredinu, nećemo raditi i tu je predsednik bio jasan. Imamo radnu grupu vlade koja već godinu dana razgovara sa svima, ništa obavezujuće sada nemamo, treba nam sigurno nekoliko meseci da te studije budu gotove i one moraju da budu potpuno javne", istakla je Mihajlović.

Kaže da su raspisani pozivi i da se rade tri studije, u kojima učestvuju domaći i strani instituti i da ih ne ne radi ni vlada ni Rio Tinto, već "najbolje kompanije, profesori iz celog sveta".

"Izmene nemaju veze sa Rio Tintom"

Komentarišući proteste koji su se dva vikenda zaredom održavali širom Srbije, poručila je da oni nemaju nikakve veze sa zaštitom životne sredine, jer se, kaže, videlo da određeni ljudi neće da razgovaraju oko potencijalnog problema, ako "uopšte bude eksploatacija litijuma u Jadru". Ona je ponovila i da izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, zbog kojih se takođe protestuje, nemaju nikakve veze sa Rio Tintom.

"One su iskorišćene kako bi se zaklonili iza priče o Rio Tintu. Osnovni razlog protesta jeste protiv vlade, predsednika Vučića i SNS", rekla je Mihajlovićeva i dodala da izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji treba da ubrzaju projekte od javnog interesa.

Mihajlovićeva je podsetila da je kompanija Rio Tinto u Srbiju došla 2004. godine i rekla da lider SDS Boris Tadić direktno odgovaran za dolazak te kompanije u našu zemlju. Kako je rekla, 2006. godine vlada Vojislava Koštunice i Borisa Tadića menja Zakon o rudarstvu i izbacuje postojanje javnog poziva prema kome, kaže, ko ima istražno pravo i dokaže rezerve litijuma, automatski dobija eksplataciono pravo.

"Dakle, Boris Tadić je direktno odgovaran za situaciju da imamo Rio Tinto", rekla je Mihajlovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija