Politika

Mali: Očekujem da će izmene Zakona o eksproprijaciji biti na sednici Vlade u četvrtak

Komentari

Autor: TV Prva, Euronews Srbija

05/12/2021

-

10:29

Mali: Očekujem da će izmene Zakona o eksproprijaciji biti na sednici Vlade u četvrtak
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Očekujem da ćemo već na narednoj sednici Vlade u četvrtak imati izmene Zakona o eksproprijaciji, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali. On je izjavio da Zakon jeste u skladu sa Ustavom, ali da je želja da se promene rokovi koji daju kraći vremenski rok za odlučivanje oko prodaje imovine od pet dana.

"Danas ćemo napraviti predlog izmena novog zakona, kako bismo do četvrtka imali na sednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do 10. u mesecu, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine", rekao je Mali na TV Prva.

On je naglasio da taj zakon nema veze sa Rio Tintom i da je svaki dokument koji je donet za Rio Tinto daleko godinu dana od danas. Mali je rekao da se "nijedna odluka neće donositi bez građana koji žive tamo" i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu.

"Shodno onome što je predsednik rekao, promenićemo nekoliko odredbi zakona. Kada se završi studija o uticaju na životnu sredinu, ako se pokaže da jalovišta neće biti u koritima reka, da nema uticaja na životnu sredinu, onda će se postaviti pitanje građanima. Ako se pokaže da je moguće, na kraju krajeva, razgovaraćemo sa građanima, neka oni sami odluče šta je za njih najbolje", dodao je Mali.

Ministar je rekao i da ga iznenađuju protesti koji se dešavaju u Srbiji i naglasio da nikom u okruženju ne odgovara ovako jako Srbija, da imamo stopu nezaposlenosti od 10,5 odsto, koliko smo imali prošlog kvartala i da zato imamo veći pritisak, da se Srbija vrati u prošlost".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče rekao da će od ponedeljka objaviti šta bi moglo da se uradi po pitanju Zakona o eksproprijaciji, a da će to biti rešavano u narednih sedam, osam dana.

"Što se tiče Zakona o eksproprijaciji, on jeste u skladu sa Ustavom, ali postoje norme koje bih i sam kritikovao... Tu sam ja u problemu. Zato ću izaći do ponedeljka sa idejom. Mogu vam sad izneti šta to može da bude u načelu", rekao je predsednik Srbije. On je izneo sledeći predlog.

"Pošto zakon nije protivustavan, potpisao bih ga, ali bih već pre nego što bih ga potpisao  (a krajnji rok je 10. decembra u ponoć) da pre toga  napravimo novi zakon o izmenama i dopunama Zakona i da ide  po hitnoj proceduri u Skupštinu i da možemo da ga usvojimo pre Nove godine, ako možemo da se dogovorimo o tim izmenama sa ljudima odavde. Ako ne, da Zakonom o izmenama i dopunama vratimo stari zakon kao da nema nikakavih izmena. Tako da de facto taj zakon ne bi važio. Samo ja ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije, ali ovo šta sam rekao to će biti ispunjeno", naveo je Vučić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija