Biznis vesti

Momirović: O projektu "Jadar" treba da se izjasni još 17 institucija

Komentari

Autor: Večernje novosti

05/12/2021

-

09:44

Momirović: O projektu "Jadar" treba da se izjasni još 17 institucija
Momirović: O projektu "Jadar" treba da se izjasni još 17 institucija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da projekat "Jadar" mora da prođe još 17 provera pre nego što se završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu. On je za "Večernje novosti" rekao da je to ozbiljno pitanje za našu zemlju i da bi bilo bi neozbiljno da zauzme bilo kakav stav pre nego što se završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Momirović je izjavio da Vlada neće uraditi ništa bez završetka te studije, kao i da još 17 institucija treba da se izjasni o tom projektu.

"I onda će građani pred sobom imati sve relevantne podatke. Odluke nećemo donosi bez građana, kojima ćemo pokazati sve benefite i rizike"", rekao je Momirović.

Na pitanje koji je trenutno najvažniji građevinski projekat u zemlji, Momirović je rekao da ih ima mnogo.

"Investiramo u 10 auto-puteva, u više od 1.200 kilometara brzih saobraćajnica. Gradimo najbržu prugu u jugoistočnoj Evropi, između Beograda i Novog Sada. Auto-put ''Miloš Veliki'' biće najmoderniji u ovom delu Evrope. Tu su i ''Moravski koridor'' i ''Fruškogorski koridor'' na kojem ćemo probiti tunel Iriški venac, najduži u Srbiji. Gradimo veliki broj obilaznica, oko Čačka, Užica, Gornjeg Milanovca, Požege, Svilajnca", dodao je Momirović.

On je, takođe, rekao da to nisu samo veliki saobraćajni projekti koji će doprineti razvoju ovih gradova, nego su i veliki ekološki projekti jer, prema njegovim rečima, bitno utiču na aerozagađenje u ovim mestima.

"Da ne govorim o vodnoj privredi u koju ćemo uložiti više od 500 miliona evra, o investicijama u aerodrome. Zahvaljujući koncesionaru ''Nikola Tesla'' u Beogradu, postaće regionalni centar jugoistočne Evrope, rekonstruisaćemo aerodrom i u Nišu, dodatno osnažiti aeodrom ''Morava''. Obim investicija koje je pokrenuo predsednik Vučić i koje dalje sprovodimo nezabeležen je u istoriji ove zemlje", naveo je Momirović.

Za kanalizaciju četiri milijarde evra

Ministar je rekao da je cilj da 80 odsto lokalnih samouprava u narednih pet godina dobije sređenu kanalizacionu infrastrukturu i prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

"Uložićemo četiri milijarde evra i izgradićemo oko 6.000 kanalizacione i kolektorske mreže i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Da budem iskren i ličan, džaba nam auto-putevi i brze pruge i sve druge investicije, ako zemlju ne ostavimo čistom za našu decu", dodao je Momirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis