Biznis vesti

Počeli radovi na izgradnji obilaznice - Gornji Milanovac će biti bliži "Milošu Velikom"

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

10:21

Počeli radovi na izgradnji obilaznice - Gornji Milanovac će biti bliži "Milošu Velikom"
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Izgradnja obilaznice oko Gornjeg Milanovca, koja je deo pristupne saobraćajnice od petlje Takovo na Auto-putu "Miloš Veliki" do Gornjeg Milanovca, počela je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik je obilaskom tog gradilišta započeo obilazak radova na infrastrukturnim projektima u Moravičkom okrugu i tom prilikom rekao da su Gornjem Milanovcu potrebne nove investicije, a da će ova obilaznica i veza sa Auto-putem Miloš Veliki mnogo značiti za razvoj ovog kraja.

Predsednik je napomenuo da je u Gorenjem Milanovcu dosta porasla plata u prethodnom periodu, ali da je još dosta ispod proseka. Ugovor za izvođenje radova na deonici dugoj 30 kilometara, od čega je 9,4 kilometra samo obilaznica oko Gornjeg Milanovca, potpisali su 12. novembra u Predsedništvu Srbije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predstavnici Puteva Srbije i kineske građevinske kompanije Power Construction Corporation of China (PowerChina). Obilasku radova prisustvuju i ministar Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo, kao i v.d. direktori "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak.

"Za sat vremena će se stizati do Beograda"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da niko ne može da zaustavi Srbiju na putu razvoja i napretka. Vučić je rekao da pojedini misle da su male stvari kada se gradi 10 kilometara novog puta, neshvatajući koliki životni značaj ima za Gornji Milanovac i ceo takovski kraj to što će biti izgrađana obilaznica, koja je deo pristupne saobraćajnice od petlje Takovo na Auto-putu "Miloš Veliki" do Gornjeg Milanovca.

"Građani Gornjeg Milanovca će moći, kada budu imali tu vezu, za sat vremena lagane vožnje da stignu do Beograda. Milanovčani će imati čistiji vazduh, jer više neće prolaziti kroz njihovo mesto oko 1.500 kamiona dnevno. Takođe, novi put će puno značiti i za privredu i novu industrijsku zonu u Gornjem Milanovcu. ", naveo je predsednik.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Govoreći o obilaznici oko Gorenjeg Milanovca, Vučić je rekao da sada građani Milanovca ako hoće da idu za Čačak moraju da se vrate do Takova da bi se uključili na Auto-put "Miloš Veliki" i da će to biti ispravljeno. Vučić je prethodno tokom obilaska gradilišta najavio da će izgradnja obilaznice oko Užica i tunela Kadinjača početi u maju naredne godine, a kasnije i obilaznica oko Požege. Kazao je da će se pored kraka auto-puta ka Užicu od Miloša Velikog graditi i auto-put ka Višegradu, ka Dugoj Poljani i Crnoj Gori.

"Već smo dosta ulagali u Milanovcu, a treba da uradimo još dosta toga, rekonstrukciju i dogradnju milanovačke bolnice u vrednosti od 25 miliona evra, zatim škole Desanka Maksimović i da uradimo novi vrtić, za šta je ukupno potrebno oko 10 miliona evra. Ostaje nam da gradimo i vodovodne kapaciteta do Rudnika", poručio je Vučić.

"Najveća investicija u poslednjih 60 godina"

Rok za završetak je 2023. godina, a predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je ovo najveća investicija u toj lokalnoj samoupravi u poslednjih 60 godina. Naveo je da je opština završila eksproprijaciju 97 odsto zemljišta na trasi, tako da su radovi mogli da počnu odmah po potpisivanju ugovora.

Obilaznica će rasteretiti Gornji Milanovac od teretnog saobraćaja, ali i otvoriti razvojnu petspektivu, jer je uz obilaznicu 30 hektara zemljišta namenjenog za novu industrijsku zonu. Buduća je obilaznica duga 9,4 kilometra i podeljena je na dve poddeonice.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prva od Tenka do Klatičeva dužine 4,7 kilometara i podrazumeva gradnju potpuno nove saobraćajnice sa svim vrstama zemljanih radova, usecima, zasecima i nasipima. Druga poddeonica dužine 4,7 kilometara od Klatičeva do Takova podrazumeva rekonstrukciju postojećeg državnog puta na kojoj će biti izgrađena četiri mosta i jedan nadvožnjak. Očekuje se da će na ovom delu puta biti 220.000 kubnih metara useka, 70.000 kubika nasipa i oko 20.000 kubnih metara ojačanja tla.

Goran Petrović direktor preduzeća "Mostovi", koje je podizvođač radova, rekao je da će biti izgrađene značajne inženjerske armirano-betonske konstrukcije ukupne dužine oko 600 metara, dve inženjerske konstrukcije od armirane zemlje i jedna velika inženjerska konstrukcija dužine 340 metara od armiranobetonskih šipova i geosidara. Saobraćajnica će imati dve vozne trake, za svaki smer po jedna, ukupne širine kolovoza 6,5 metara.

Petrović je dodao da će zbog vrlo teškog terena, na dužini od 740 metara gde je nagib oko devet odsto, biti izgrađena traka za spora vozila širine tri metra.

Biće  ugrađeno 20.000 kubnih metara betona, 30.000 kubika asfalta, a s obzirom da će se tu odvijati pretežno teretni saobraćaj, projektovana je moćna kolovozna konstrukcija i ojačanje podtla.

Predsednik će kasnije obići i radove na izgradnji deonice Auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege.

Preporuka za vas

Antić: Arheološko nalazište neće usporiti radove na Moravskom koridoru
Auto-put im prolazi tik uz imanje, saobraćaj im kvari san – nadležni najavljuju nova merenja nivoa buke

Komentari (0)

Biznis