Politika

Momirović o metrou: Da ne pršti od luksuza, ali da ne bude ni kao indijski

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

19/05/2021

-

11:25

Momirović o metrou: Da ne pršti od luksuza, ali da ne bude ni kao indijski
Momirović o metrou: Da ne pršti od luksuza, ali da ne bude ni kao indijski - Copyright MGSI, Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da se u izgradnji beogradskog metroa želi racionalan pristup, "da ne pršti od luksuza", ali i da ne bude ni kao neki indijski.

"Želimo da metro bude moderan, brz, racionalan i efikasan", rekao je Momirović na sednici Skupštine Srbije, obrazlažući Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici.

On je upozorio da će, ako metro ne bude izgrađen u narednih sedam do osam godina, nastati još veći saobraćajni problemi u Beogradu, jer će biti još više automobila.

"Ako ovo ne izgradimo, mi trajno limitiramo razvoj našeg grada", objasnio je Momirović. 

On je podsetio da se projekat metroa stalno pominje još od 1971. godine i da su ga obećavale sve političke garniture, "ali do pre 1-1,5 godinu nije učinjeno ništa". 

Na dnevnom redu sednice Skupštine su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, izmene i dopune Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju i izmene i dopune Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

U objedinjenoj načelnoj raspravi razmatraće se i izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, kao i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima.

Linije

Momirović je kazao da će prva linija ići od Železnika preko Makiša, Žarkova, Belih voda, Požeške, parka na Banovom brdu, Ade Ciganlije, Sajma, Mostarske petlje, Savskog trga gde će se, kaže, ukrštati sa drugom linijom. Zatim ide Trg republike, Skadarlija, Dunav stanica, Pančevački most, železnička stanica Karaburma, Višnjička, Mirijevski bulevar, sedma gimnazija i poslednja stanica je Mirijevo.

Druga linija, kaže Momirović, kreće od Železničke stanice u Zemunu preko novosadskog puta, stadiona u Zemunu, Aleksandra Dubčeka, opštine Novi Beograd, Merkatora gde će se, dodaje, ukrštati sa trećom linojom metroa za koju se sada radi idejno rešenje.

Ta treća linija će se kretati od Kvantaške pijace, Bežanije, Surčina, Arene, Ušća, Pristaništa, Trga republike, Narodne skupštine, Višegradske, Prokopa, Vitanovačke, TC Stadion, Braće Jerković, Stepe Stepanović, Trošarine, Banjice.

Komentari (0)

Srbija