Društvo

Protesti širom Srbije: Dvočasovna blokada ključnih saobraćajnica, auto-puta i mostova, tuča u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2021

-

13:31

Protesti širom Srbije: Dvočasovna blokada ključnih saobraćajnica, auto-puta i mostova, tuča u Novom Sadu
Tanjug/AP/Darko Vojinović, Tanjug/Dimitrije Nikolić, Nenad Mihajlović, Nebojša Raus - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović, Tanjug/Dimitrije Nikolić, Nenad Mihajlović, Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Građani, koji se protive usvajanju Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, blokirali su danas više saobraćajnica i mostova u Beogradu i drugim gradovima Srbije, na poziv organizacija "Kreni Promeni" i više ekoloških udruženja.

Tokom dvočasovne blokade glavnih saobraćajnica nije viđena uniformisana policija, a zabeleženo je i nekoliko incidenata.

Najveći je bio u Novom Sadu kada je došlo do tuče između grupe momaka i demonstranata na blokadi. Grupa muškaraca sa kapuljačama i maskama zapalila je danas na nekoliko minuta baklje na nadvožnjaku preko autoputa, kod Sava centra.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci koškanja i verbalnih sukoba u Rumi i Staroj Pazovi.

Između ostalog u Beogradu je bio blokiran auto-put, Gazela, Brankov i Pančevački most, Slavija, i raskrsnica u Ulici kneza Miloša. Pod blokadom je bila i Ibarska magistrala kod Preljine i put Kula Vrbas.

Protesti su održani u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Kragujevcu, Užicu, Kraljevu, Novom Pazaru, Požarevcu, Jagodini, Bačkoj Palanci, Somboru, Leskovcu, Aleksincu, Vranju, Pančevu, Smederevu, Subotici, Čačku, Požegi, Kovinu, Zrenjaninu, Kruševcu, Majdanpeku...

Ovo je druga subota uzastopno da se protesti i blokade puteva organizuju zbog usvajanja zakona o referendumu i eksproprijaciji, a demonstranti, između ostalog, kao jedan od glavnih razloga navode i to što ne žele dolazak kompanije Rio Tinto, koja se bavi ekstrakcijom litijuma, u Srbiju. 

Prilikom prošlonedeljnih okupljanja zabeleženi su incidenti u Šapcu i Novom Sadu.

  • Blokade saobraćajnica u znak protesta zbog usvajanja zakona o referendumu i eksproprijaciji održane u više mesta u Srbiji
  • Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Gornjim Nedeljicama gde s građanima razgovara o izgradnji rudnika litijuma

 

 

18.33 Brnabić: Razbijene prostorije SNS Mladenovac

 Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da su upravo razbijene postorije Opštinskog odbora SNS Mladenovac.

"Prostorije Opštinskog odbora Mladenovac SNS Beograd su upravo razbijene. Demokratija na delu. Nećete nas ni uplašiti ni pokolebati. Bez obzira na podmukle, kukavičke napade, nastavljamo da se borimo za Mladenovac, Beograd i Srbiju!", objavila je Brnabić na Tviteru uz fotografije oštećenog objekta.

17.10 Vučević:Građani taoci minorne grupice navodnih ekologa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je današnje blokade saobraćajnica kao najbrutalnije nasilje nad normalnim životom koje je moglo da proizvede i tragične posledice.

"Zdravlje i životi Novosađana važniji su od jeftinog politikanstva i svakog pokušaja da se zaustavi normalan život", istakao je Vučević u saopštenju. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.56 Razbijena stakla na prostorijama Pokreta socijalista u Novom Sadu

U Novom Sadu su razbijena stakla na prozorima prostorija Pokreta socijalista na Bulevaru Mihajla Pupina, javlja Reporterka Euronews Srbije. Dodaje i da su, pre toga, pripadnici stranke izašli na prozore i mahali stranačkim zastavama. U pitanju je partija na čijem se čelu nalazi ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Euronews Srbija

 

16.50 Završava se protest u Novom Sadu

Nakon blokade mosta koji je sada prohodan i protestne šetnje Novosađani su ponovo krenuli ka centru čime će,kako su najavili, okončati današnji protest.

Euronews Srbija/Nataša Krstin

 

 

 

16.33 Novosađani na protestu saglasni o razlozima za nezadovoljstvo

Novosađani koji su su danas izašli na ulice zbog protesta saglasni su u jednom a to je da je Rio Tinto nije dobro došao u Srbiju.

"Došao sam jer smatram da Rio Tinto treba da ode iz iz Srbije, to je štetno za narod, decu i sve. Šta će nam novac ako će narod da umire", rekao je jedan od građana.

Još jedna njegova sugrađanka je saglasna i kaže da je izašla na ulicu da iskaže svoj protest.

"Došla sam ovde da iskažem protest protiv vladajućeg režima i svega što on nosi sa sobom", rekla je.

U ovome je podržava i jedan mladić, koji navodi da pored Rio Tinta ima još problema u Srbiji a tiču se ekologije.

Euronews TV

16.29 Bez incidenata u Novom Pazaru

Jednočasovna blokada saobraćaja u Novom Pazaru okončana je danas u 15 sati, bez incidenata, javio je Fonet.

16.16 Završen protest u Nišu

Reporterka Euronews Srbije javlja da su okončani protesti i u Nišu. Dodaje da nije bilo incidenata, kao i da je sada saobraćaj normalizovan u tom gradu.

Euronews Srbija

 

 

16.14 Stefanović: Blokade su grubo kršenje prava građana, Petković: Isprazna politika

Blokada mostova, auto-puteva, saobraćajnica i paralisanje života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije način za bilo kakvo izražavanje mišljenja, već je grubo kršenje prava najvećeg dela građana, saopštio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović. 

Član Predsedništva SNS Petar Petković poručio je da "današnje blokade puteva u Srbiji u izvedbi agresivne manjine još jednom na plastičan način potvrđuju ispraznost i beskrupuloznost politike čiji je cilj da se Srbija po svaku cenu zaustavi u napretku i razvoju". 

On je primetio da se, da apsurd bude veći, neko dosetio i da blokira put ka administrativnom prelazu Merdare, čineći navodno u ime Srbije i srpstva isto ono što albanski ekstremisti godinama raznim kriminalnim administrativnim merama čine sa druge strane prelaza kako bi naudili Srbiji i Srbima.

16.04 Pušten saobraćaj kod Sava centra, prohodan i Brankov most

Oko 16 časova, kako je i bilo najavljeno, ponovo je uspostavljen saobraćaj na auto-putu kod Sava centra. Kako javlja reporter Euronews Srbija, prohodan je i Brankov most.

Euronews TV

15.59 Hitna pomoć: Oboren pešak, ekipa na terenu

Iz Hitne pomoći rekli su za Euronews Srbija da je danas oko 15.20 sati na kružnom toku kod Novog Beograda oboren jedan od pešaka koji je prelazio ulicu. Kako su naveli, Hitna pomoć je i dalje na terenu povodom ovog slučaja.

15.58 Završen protest u Užicu

Završen je protest u Užicu kod Ložioničkog mosta. Ponovo je uspostavljen saobraćaj na magistralnom putu Užice-Zlatibor.

15 58 Jednočasovna blokada u Subotici

Subotičani su  od 14 do 15 časova blokirali raskrsnicu kod Nove opštine, jednu od najprometnijih u gradu, javila je RTS. Protest je protekao bez incidenata. Bilo je nekoliko verbalnih okršaja sa vozačima koji nisu mogli da prođu, a oni su svoje nezadovoljstvo iskazivali korišćenjem sirena automobila. U 15 časova demonstranti su se uz aplauz razišli, a saobraćaj je normalizovan.

15.53 Šetnja u Novom Sadu

U Novom Sadu je u toku šetnja Bulevarom oslobođenja, ka Železničkoj stanici. Obe trake su blokirane. Na mostu koji je donedavno bio zatvoren je krenuo saobraćaj. Kako navodi reporterka Euronews Srbija, nema saobraćajne policje koja reguliše saobraćaj.

 

Euronews Srbija/Nataša Krstin

 

 

15.52 Tadić: Vlast pokušava da zameni teze izjavama o Rio Tintu

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić pokušavaju na populistički način da zamene teze izjavama da je on (Tadić) priznao da je Rio Tinto došao u Srbiju ranije i da je bivša vlast sadašnoj "natovarila na leđa" sadašnjoj tu kompaniju. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.43 U Leskovcu mirno

I građani u Leskovcu okupili su se u centru grada, na Širokoj čaršiji. Za sada protest počinje bez incidenta.

Euronews Srbija/Jovana Stanković

 

 

15.41 Mladići s bakljama na nadvožnjaku iznad autoputa u Beogradu

Euronews Srbija

15.40 Novi Sad kreće u protestnu šetnju

Nakon blokade mosta, Novosađani su krenuli u protestnu šetnju.

15.38 Završena blokada magistralnog puta Kragujevac–Kraljevo
Završena je blokada magistralnog puta Kragujevac–Kraljevo, javlja dopisnica RTS-a. Nije bilo incidenata. 

15.37 Lončar: Prekinite maltretiranje ogromne većine građana

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najoštrije je danas osudio blokade pojedinih saobraćajnica kojima je, kako je rekao, ogromna većina građana Srbije sprečena i onemogućena u obavljanju svojih poslova i redovnih aktivnosti i ugroženi su životi pacijenata koji čekaju na transport. Opširnije u posebnoj vesti.

15.32 Blokada kod Linglonga u Zrenjaninu

Kako reporterka Euronews Srbija javlja,  građani su blokirali i put kod fabrike Linglong u Zrenjaninu. Oni se nalaze na ulici, dok sa druge strane stoje kolone vozila. Nasuprot demonstranata nalazi se grupa protivnika protesta, ali nema incidenata. U tom gradu se na dva mesta održava protest na koji su pozvale dve različite organizacije.

Euronews Srbija/Nataša Krstin

 

15.27 Protest i u Kragujevcu

Građani protestuju i u Kragujevcu, gde je okupljanje počelo kod Zastavinog solitera. Kako prenosi portal InfoKG, pojedini stanovnici su zbog prošlonedeljne blokade dobili krivične prijave.

Tanjug/Nebojša Raus

 

 

15.23  Nakratko onemogućen saobraćaj i u Kneza Miloša

Saobraćaj je takođe nakratko bio onemogućen u ulici Kneza Miloša, jednoj od najprometnijih beogradskih ulica, javlja reporter Euronews Srbije.

Euronews Srbija

 

15.20 Hitna pomoć: Omogućiti nesmetan transport pacijenata na redovnim terapijama

Rukovodstvo Hitne pomoći u Beogradu i u drugim gradovima Srbije apelovalo je na sve koji podržavaju blokadu saobraćajnica da odmah omoguće nesmetani transport pacijenata na dijalizi i drugih pacijenata koji idu na redovne terapije. Navodi se da je reč o pacijentima koji se ne nalaze u vozilima pod rotacijom. Njima su, kako kažu iz Hitne pomoći, životi ozbiljno ugroženi ukoliko ne stignu na vreme na svoje redovne terapije, što im u ovom trenutku nije omogućeno.

15.18 Mirno u Nišu

Reporterka  Euronews Srbija iz Niša javlja da sve protiče mirno i bez incidenata iako nije primetna uniformisana policija. Građani su se danas oko 14 sati u Nišu okupili kod zgrade opštine, nakratko su blokirali most u blizini i sada su sada krenuli ka sledećem mostu gde se takođe nalazi veća raskrsnica i gde će se spojiti sa još jednom grupom.

Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

 

 

15.13 Selaković: Terorišu narod, a uzeli pare od Rio Tinta

"Današnji protesti tobože ekoloških udruženja i njihovih pristalica, tokom kojih je protivzakonito i protivustavno blokirano više saobraćajnica u Srbiji, pokazuju građansku nesolidarnost, izostanak demokratske svesti i neverovatnu bezobzirnost organizatora i učesnika", saopštio je član predsedništva SNS Nikola Selaković. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.09  Slavija stoji

Reporter Euronews Srbija koji se nalazi na kružnom toku Slavija kaže da je ovaj deo grada u potpunosti blokiran. Kako navodi, Beogradska ulica je blokirana, tramvaji stoje nekih 100 metara, sve do Pravnog fakulteta. Takođe dodaje da su transparetni koji se nalaze i ovom delu grada takođe protiv Rio Tinta.

Euronews TV

15.08 Beogradske elektrane: Ne možemo da lociramo kvarove zbog blokada

Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" uputilo je izvinjenje svim potrošačima na Novom Beogradu, u delu Zemuna, na Bežanijskoj kosi, oko Slavije i delu Senjaka, kojima je trenutno hladnije u stanovima, jer ekipe za hitne intervencije zbog blokada ne mogu da lociraju mesto kvara.

"Još jednom se izvinjavamo našim korisnicima i molimo ih da imaju razumevanja zbog nastale situacije. Nadamo se da će beogradske ulice uskoro biti slobodne kako bi ekipe sa terena našle mesto kvara i kako bi teška mehanizacija mogla da pristupi otkopavanju i rešavanju problema", navodi se u saopštenju.

15.06 Blokirana raskrsnica u Kraljevu

Učesnici protesta u Kraljevu su tačno u 14 časova blokirali raskrsnicu ulica Jovana Deroka i Vojvode Stepe u centru grada.

15.05 "Večernje novosti": Trudnica u automobilu na Gazeli
Portal "Novosti" prenosi da se u jednom od automobila koji je bokiran kod Sava centra nalazi trudnica. Kako dodaje ovaj portal, ona je apelovala na demonstrante da dozvole prolaz automobilu u kom se nalazi, ali da nisu propušteni da prođu. Sajt je objavio i snimak, koji je načinio jedan od muškaraca iz automobila, a na snimku se na zadnjem sedištu vidi žena sa trudničkim stomakom koja takođe telefonom snima razgovor sa demonstrantima.

15.04 Demonstracije u Šapcu protiču mirno i bez incidenata

Demonstracije u Šapcu protiču mirno i bez incidenata, javio je Tanjug. Demonstranti su se najpre okupili na raskrsnici koja vodi prema mostu gde su se zaustavili i vozilima blokirali most, a nose transparente protiv Aleksnadra Vučića. Oni su propustili nekoliko vozila hitne pomoći.

E-Stock

 

 

14.56 Ekološki ustanak: Incident u Staroj pazovi

Na Fejsbuk grupi Ekološki ustanak tvrde da je tokom protesta došlo do incidenta u Staroj Pazovi.

14.52 FoNet: Napadnut naš novinar

Nepoznati muškarci napali su danas novinara Novinske agencije FoNet Davora Lukača, kada je kod benzinske pumpe "Dejtonka" na Novom Beogradu, izveštavajući sa terena o najavljenim blokadama saobraćajnica, slikao desetak privatnih autombila koji su bili nepropisno parkirani, javila je ova agencija. Lukač je rekao da je napravio par snimaka kada su petorica muškaraca skočili na njega i počeli da ga guraju, u nastojanju da ga sklone sa lica mesta, ali je jedan od njih ostale sprečio da ga pretuku.

14.50 Napeto u Novom Sadu

U ovom trenutku je mirno u Novom Sadu, ali, javlja naš reporter, bilo je sukoba između manje grupe mladića koji su snimali i dobacivali građanima i novniarskim ekipama. Reporter javlja da su letele flaše i da je jedan stariji čovek povređen tako što je pogođen u glavu. Kako reporter dalje navodi sve se suštinski događalo ispred policijske stanice, ali dodaje i da uniformisanih policajaca nama. Okupio se veliki broj ljudi i blokiran je početak Mosta slobode i raskrisnica između Narodnog fornta i Bulevara Oslobođenja.

14.44 Vesić: Kamenovan autobus

Zamenik gradonačenika Goran Vesić napisao je na svoj profilu na Instagramu da su "u Železniku huligani, koji su pokušali da zaustave saobraćaj, kamenovali autobus".

On je naveo i da je 25-30 hiljada ljudi moralo danas da napusti vozila javnog prevoza na 79 linija gradskog i prigradskog prevoza na kojima je Grad Beograd zbog blokada morao da obustavi saobraćaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Vesic (@vesicg)

14.35  Na momente napeto kod Sava centra

Kako reporter Euronews Srbija koji se nalazi kod Sava centra javlja, na momente je napeto ali nije bilo ozbiljnijih inicidenata do sada. Okupljeni građani polako idu ka Gazeli i nemaju nikavih dodira sa kolonom automobila. Reporter dalje navodi da je jedan autobus sa bugarskim registarskim tablicama pokušao da prođe ali im grupa to nije dozvolila. Hitne službe i dalje bez problema prolaze.

Građani koji su izašli na današne proteste i koji se nalaze na auto-putu kod Sava centra nose i transparente koji se uglavnom tiču Rio Tinta, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS-a. Za sada deluje, da je ovaj deo grada, epicentar današnjih protesta.

Euronews Srbija

14.26 Blokiran i Pančevački most

Na Fejsbuk grupi Ekološki ustanak objavljeno je da je zatvoren i Pančevački most. na istoj grupi objavljeni su i snimci blokade magistralnog puta kod Bačke Palanke, ali i protesta u Vranju, Smederevu, Pančevu, Užicu, Požarevcu, Somboru, Kragujevcu...

14.25 Zatvorena i Ibarska magistrala

Stanovnici Preljine blokirali su Ibarsku magistralu u tom delu Srbije, ali se propuštaju vozila Hitne pomoći i oni se, pre svega, protive usvajanju Zakona o eksproprijaciji, javila je RTV.

14.21 Koškanje i tuča u Novom Sadu

Kako reporter Euornews Srbija javlja, u Novom Sadu je došlo do koškanja između grupe mladića i građana koji su izašli na ulice.

Euronews TV

14.14 U Nišu blokirana raskrsnica kod opštine

U Nišu je blokirana raskrsnica kod opštine, javila je reporterka Euronewsa.

Euronews

 

 

14.12 Zaustavljena i Slavija

Reporter Euronewsa javlja da je saobraćaj zaustavljen i na Slaviji u Beogradu.

Euronews

 

 

14.10 Blokiran Most Slobode u Novom Sadu

Kako reporterka Euronews Srbija iz Novog Sada javlja, i u ovom gradu započela je blokada Mosta Slobode. Na Mostu je blokiran pravac ka Sremskoj Kamenici, dok su automobili koji se kreću ka gradu stali, a vozači trube. Inače, neki od novosadskih advokata najavili su besplatnu pravnu pomoć za građane ukoliko demonstranti budu krivično gonjeni jer su ranije nadležni najavil da je blokada puteva krivčno delo.

Euronews

 

14.08 Demonstranti kod Sava centra propustili hitnu pomoć

 

14.06 Manojlović: Protestujemo zbog dva zakona

Savo Manojlović iz "Kreni-promeni" naglasio je da se protestuje zbog usvajanja dva zakona, o eksproprijaciji i referendumu, kao i da se zakonom o eksproprijaciji omogućava oduzimanje imovine.

"Taj zakon je neustavan, advokatska komora je ustala protiv tog zakona, najveća imena naše pravne nauke su ustala protiv tog zakona. Tražimo i izmene zakona o referendumu. Sam predsednik je rekao gostujući u Hit tvitu da su takse problematične. Ako su su problematićne, hajde da ih ukinemo i rešimo ovaj problem", istakao je Manojlović za Euronews Srbiju.

Euronews TV

14.03 Blokiran i Brankov most

Reporteri Euronews Srbija javljaju da je blokiran i Brankov most u Beogradu.

Euronews

 

13.57 Blokada na Mostu slobode u Novom Sadu

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, blokada je počela i u Novom Sadu i to kod Mosta slobode.

Euronews

 

 

13.56 Zelenović pozvao na "miran i dostojanstven" protest

Nebojša Zelenović, lider partije "Zajedno za Srbiju", rekao je kako je njegova poruka da se "na miran i dostojanstven način kaže 'ne' lošim zakonima i lošem projektu".

"Da zajedno sa ljudima iz cele Srbije izađemo na jedan miran građanski protest i blokadu koja treba da pokaže predsedniku Vučiću koliko nas zaista ima. Ja sam rekao pre neki dan, ovo je Solunski front ove generacije i ovde se ta borba pokazuje na miran i dostojanstven način. Ovo su normalni, obični ljudi, koji se ne slažu sa nečim", dodao je Zelenović.

Euronews TV

13.53 Počelo okupljanje i u Nišu

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija u Nišu je počelo okupljanje građana kod opštine. Kako je ranije najavljeno, građani planiraju da blokiraju most Mladosti .

Euronews

 

 

13.51 Jovanović: Zakon o eskproprijaciji je protivzakonit

"Sve što se ovde dešava je protiv zakona, a pre svega ono što oni rade. Dakle, blokada auto-puteva je protivzakonita kao što je protivzakonit taj zakon o eksproprijaciji, o otimanju privatne imovine, dakle niko lud se ne bi skupljao da blokira magistralne puteve svuda po Srbiji da postoji zakon. Sve ovo jeste prouzrokovano jednim apsolutnim bezakonjem koje ova vlast sprovodi", rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz organizacije Ekološki ustanak za Euronews Srbija.

13.49 Okupljeni kod Palate pravde su krenuli ka Mostaru

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

13. 46 Blokiran auto put kod Sava Centra

Građani su se spustili i blokirali auto-put kod Sava centra, na mestu gde je prethodne nedelje održana blokada.

Euronews Srbija/Stefan Goranović

 

 

13.42 Sve više ljudi ispred Sava centra kreću ka auto-putu

Dvadesetak minuta pre zvaničnog početka protesta, ispred Sava centra, kao i na nadvožnjaku iznad auto-puta u Milentija Popovića, okuplja se sve veći broj ljudi, javlja reporter Euronews Srbije.

Euronews TV

Neki od njih nose i transparente, kao što je onaj sa natpisom "Stop investitorima, spasimo prirodu".

Euronews

 

 

 

13.33 Okupljanje i ispred palate pravde u Beogradu

Kako je javio reporter Euronews Srbija, okupljanje građana je počelo i ispre Palate pravde.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

 

13.25 Brnabić: Savetovala bih predsedniku da potpiše zakon

Premijerka Srbije Ana Brnabić sinoć je za Euronews Srbija rekla da bi savetovala predsedniku da potpiše zakon o eksproprijaciji.

"Stojim iza predloga zakona o eksproprijaciji, mislim da je on važan. Moja vlada je usvojila taj zakon i branila ga u Narodnoj skupštini. Savetovala bih predsedniku da ga potpiše", rekla je premijerka Ana Brnabić večeras u emisiji Direktno s Minjom Miletić na Euronews Srbija.

Kako je navela, taj zakon ima veze sa infrastrukturnim projektima koji kasne više godina, a veoma su važni. Opširnije o tome čitajte u odvojenoj vesti.

13.10 Komunalne službe u pripravnosti

Zbog najavljenih blokada u Beogradu sve komunalne službe su u pripravnosti kako bi se pružila maksimalna usluga Beograđanima, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Opširnije o tome u odvojenoj vesti.

12.50 Demonstranti počeli sa okupljanjem na Novom Beogradu, ispred Sava centra

Reporter Euronews Srbije javlja da su demonstranti počeli sa okupljanjem ispred Sava centra, na Novom Beogradu. U ovom delu grada, planirano je da se blokira autoput, jedna od najvažnijih saobraćajnica.

Euronews Srbija/Stefan Goranović

 

12.45 Ključne zamerke na Zakon o eksproprijaciji

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji Skupština Srbije usvojila je 26. novembra, ali ga još nije potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Novi propis predviđa i skraćenje rokova za prinudni otkup zemljišta u slučaju javnog interesa. Kojih pet ključnih izmena Zakona o eksproprijaciji je uzburkalo javnost i, između ostalog, izazvalo proteste, pročitajte u odvojenom tekstu.

12.40 Protest advokata ispred Predsedništva

Članovi Advokatskog protestnog odbora održali su danas protest ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, između ostalog i zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Advokati su na skupu poručili da podržavaju narod koji protestuje i pozivaju Vučića da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji.

12.21 Vučić danas u Gornjim Nedeljicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u 15 časova razgovarati sa građanima sa područja 12 sela jadarskog kraja u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto. On je poručio da će sa sobom povesti tim ljudi i da će odgovoriti na sva pitanja, kao i da želi da razgovara "samo sa narodom, a ne sa političarima ili tajkunima".

12.01 Mobilni timovi Zaštitnika građana pratiće proteste

Mobilni timovi Institucije Zaštitnika građana pratiće danas postupanje pripadnika policije tokom javnih okupljanja građana na ulicama nekoliko gradova Srbije, a radi potpunog poštovanja svih garantovanih prava građana, ističe se u saopštenju kancelarije Zaštitnika.

"Zaštitnik građana apeluje na odgovorno ponašanje svih učesnika skupova i poštovanje prava drugih i poziva policiju da bez izuzetka postupa u skladu sa najvišim standardima policijskog postupanja kako bi zaštitila javni red i mir", dodaje se. 

"Instituciji Zaštitnika građana na broj telefona 064/876-8753 mogu da se obrate svi građani koju budu smatrali da im je tokom javnih okupljanja povređeno neko od garantovanih prava", navedeno je u saopštenju.

11.47 Policija najavila snimanje i fotografisanje učesnika

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimaće i fotografisati učesnike današnjih javnih okupljanja na teritoriji Srbije, saopštio je MUP. Snimanje će se obavljati u skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

11.25 Manojlović pozvao građane na proteste, neće biti blokade automobilima

Savo Manojlović iz pokreta "Kreni promeni" pozvao je "sve građane od 14 časova na proteste, bez obzira na versko i političko opredeljenje".

"Pozivamo na mirne proteste. Nemojte nasedati na provokacije. Ako je veći broj provokatora, povucite se i idite na drugu lokaciju. U Beogradu danas neće biti blokade automobilima. Sve vreme smo čekali da izađu oni sa 'lila revolucijom', koja je propala. Blokada će danas trajati dva sata, a nastavićemo sa blokadama svake nedelje dok se ne ispune dva uslova: Povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu", rekao je Manojlović u video-zapisu koji je objavio na svom Tviter nalogu. 

 

11.10 MUP: Svaka blokada saobraćaja je kršenje zakona; iz Kreni-promeni kažu da su prijavili skup

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo saopštenje kojim obaveštava javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova.

"Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova", navodi se u saopštenju, uz podsećanje da građani mogu prijave zbog blokade puteva i saobraćaja da izvrše pozivom na broj 0800104103.

"Takođe, prijava nasilja usled blokade puteva i saobraćaja može se izvršiti i putem mejla, slanjem poruke na adresu prijaviblokadu@mup.gov.rs", stoji u saopštenju MUP-a.

Iz pokreta Kreni-promeni su, pre dva dana, saopštili da je održavanje današnjeg protestnog skupa prijavljeno MUP-u. U saopštenju se navodi da je MUP-u "ponuđeno" da se "u saradnji sa građanima omogući nesmetan prolaz hitnih službi, pre svega bolničkih i vatrogasnih kola".

Na taj način, smatraju u "Kreni-promeni", "možemo imati mirne i dostojanstvene proteste", kao da se tako mogu izbeći "bilo kakvi sukobi". Iz tog pokreta, takođe, tvrde da će "za bilo kakve incidente" odgovornost snositi MUP, ako nadležni odbiju ovu, kako su je nazvali, "ponudu".

Komentari (0)

Srbija