Društvo

Protest advokata ispred zgrade Predsedništva: Pozivaju Vučića da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2021

-

12:53

Protest advokata ispred zgrade Predsedništva: Pozivaju Vučića da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji
Protest advokata ispred zgrade Predsedništva: Pozivaju Vučića da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Advokatskog protestnog odbora održali su danas protest ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, između ostalog i zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Advokati su na skupu poručili da podržavaju narod koji protestuje i pozivaju Vučića da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji.

Advokati Miroslav Živković, Nikola Živulović i Sarah El Sarag naveli su prethodno na konferenciji za medije da će se protest održati ne samo zbog dopune stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS), već i kao podrška građanima u vezi sa Zakonom o eksproprijaciji i Zakonom o referendumu.

"Sa stanovništva advokata Zakon o eksproorijaciji i Zakon o referendumu su upitni, jer svaki bitan zakon mora da ima dugu javnu raspravu, što ovde nije bio slučaj, već je javna rasprava trajala samo 20 dana, što je i zakonski minimum", rekao je Živulović.

Euronews Srbija

 

On se tada osvrnuo i na najavljene izmene Zakona o parničnom postupku, navodeći da je zakonska obaveza da nacrt izmena i dopuna ZPP bude objavljen na portalu eUprave, što trenutno nije slučaj.

Inače, pre dve sedmice skupština Advokatske komore Srbije je odbila preporuku Konferencije svih advokata da se obustavi rad do povlačenja, advokaturi sporne dopune pravnog stava VKS.

Advokaturi je sporna dopuna pravnog stava VKS iz 2018. godine, u vezi sa pravom banke da naplaćuje troškove obrade kredita i smatra da dopuna pravnog stava nije ni trebalo da se donosi jer je sudska praksa bila ujednačena, te da je dopuna stava izazvala pravnu nesigurnost.

Euronews Srbija

 

Živković je podsetio da je stav VKS do ove dopune bio da banke imaju pravo samo na stvarne troškove, te da "niko nema pravo da prodaje maglu".

"Ovaj pravni stav je u suprotnosti sa dosadašnjom pravnom praksom", ukazao je nedavno Živković i podsetio na izjavu prethodnog predsednika VKS Dragomira Milojevića iz 2018. godine koji je ukazao da sud usvaja revizije izjavljene na presude u korist banaka, i ukida ih, ukoliko banke nisu na jasan i precizan način predočile troškove obrade kredita.

 

Komentari (0)

Srbija