Politika

Tadić: Vlast pokušava da zameni teze izjavama o Rio Tintu

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

15:52

Tadić: Vlast pokušava da zameni teze izjavama o Rio Tintu
Boris Tadić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić pokušavaju na populistički način da zamene teze izjavama da je on (Tadić) priznao da je Rio Tinto došao u Srbiju ranije i da je bivša vlast sadašnoj "natovarila na leđa" sadašnjoj tu kompaniju.

Tadić je na konferenciji za novinare u sedištu Socijaldemokratske stranke Srbije na Vračaru rekao da je to notorna laž i da su se za vreme njegove vlasti samo vršila istraživanja litijuma, a ne njegova eksploatacija.

"Nikada istražne radnje vezane za Jadarit nisu ugrozile ni prava građana, ni ekološki sistem zemlje, ni sistem voda u Srbiji", rekao je Tadić novinarima.

Naveo je da se prvi put ideja o ekaploataciji pojavila 2017. godine kada su, kaže, prestavnici vlasti potpisali Memorandum o razumevanju, za koji on navodi da je neobavezujući dokument, ali da, se kako kaže, ne zna šta se nalazi u ostalim sporazumima i aktima između kompanije Rio Tinto i Vlade.

On tvrdi da je očigledno da je sadašnja vlast ušla u proces davanja eksploatacionih prava toj kompaniji.

Studija o uticaju na životnu sredinu

Tadić je naveo da niko ne može da zna tačno odnos ekološke štete i ekonomske dobiti od ovog projekata jer nisu završena sve relevantne studije, a pre svega, navodi, studija o uticaju na životnu sredinu.

"Kada se sve to završi onda će moći da se donose sud da li je eksploatacija litijuma iz područija Jadar isplativa i održiva imamo li više stete na životnu sredinu od finansije koristi", rekao je on ističući da je pitanje eksploatacije nešto sasvim drugo od istraživanja", naveo je.

Kao argument za tvrdnje da je sadašnja vlast ušla u, kako kaže, proces pregovora o eksploataciji, navodi 2017. i 2018. godinu kada su se, prema njegovim rečima Brnabić i Vučić sastali sa predstavnicima kompanije Rio Tinto.

On se osvrnuo na izjavu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da je on tokom svog mandata promenio Zakon o rudarstvu zbog kompanije Rio Tinto navodeći da "ona laže", jer stranka koju je tada vodio nije bila na vlasti, već je, kaže, vlast bila podeljena između G17+ i Koštunice, te da on nije imao ovlašćenja da menja zakon.

"Stvar je u tome da se taj zakon nije bavio onim što ona govori, da kompanija koja ima istraživačke prava može da dobije eksploataciona prava, već time da kompanija koja je dobila u budućnosti ta prava ne može da ih proda drugome bez saglasnosti države jer jer to i državni interes", ističe Tadić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija