Politika

Zorana Mihajlović: Tadić pokušava da prebaci svoju odgovornost na druge

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

04/12/2021

-

10:13

Zorana Mihajlović: Tadić pokušava da prebaci svoju odgovornost na druge
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da vlada "garantuje da se ništa neće raditi i kopati", ukoliko struka proceni da je projekat "Jadar" štetan po ljude i okolinu.

"Srbija je jedina na svetu ima mineral jadarit u kome se u tom odnosu nalaze litijum i bor, a čitav svet se danas bori za litijum. On je nafta 21. veka. Mi se borimo za napredak Srbije, bolji život građana i za litijum i za zdraviju životnu sredinu", dodajući da to nije slučaj sa bivšim predsednikom Srbije i liderom SDS-a Borisom Tadićem, Zelenovićem i ostalima.

Osvrnula se i na Tadićevu u kojoj je rekao da su prvi pregovori sa Rio Tintom počeli još u vreme vladavine Zorana Đinđića koje je njegova vlada nastavila, rekavši da je upravo on 2006. godine promenio Zakon u rudarstvu baš zbog Rio Tinta.

Podsetimo, Tadić je u intervjuu za "Danas" objasnio da je Koštuničina vlada 2004. odobrila taj projekat, što je, po njegovim rečima, potpuno racionalna odluka, "jer bi bilo neodgovorno da se ne uđe u dalja istraživanja tako značajnog rudnog potencijala otkrivenog u Srbiji“.

Mihajlović pak, kaže da Tadić želi da "prebaci svoju odgovornost na druge".

"Promenama Zakona o rudarstvu iz 1995. fodine u potpunosti je nestalo do tada obavezno pravilo o javnom nadmetanju za eksploataciono pravo, a nakon dokazanih rezervi. Dakle, Tadić je tada 2006. godine zbog Rio Tinta, koji je podsećam u Srbiju došao 2004. godine, izbacio iz Zakona sve što je kočilo tu kompaniju, a sada pokušava svoju odgovornost da prebaci na druge", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Naglasila je da nakon tih izmena Zakona o rudarstvu više nije bilo tendera, javnih poziva, niti većih prepreka za Rio Tinto.

"Upravo je ova Vlada Srbije uvela red u tu oblast i sredila haos koji je izmenama Zakona napravila vlast Borisa Tadića. I zato mi kažemo, prvo se mora uraditi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a onda ćemo donositi dalje odluke", rekla je Mihajlovićeva.

 

 

Komentari (0)

Srbija