Društvo

Tadić: Prvi pregovori sa "Rio Tintom" počeli još za vreme vlade Zorana Ðinđića

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

13:35

Tadić: Prvi pregovori sa "Rio Tintom" počeli još za vreme vlade Zorana Ðinđića
Tadić: Prvi pregovori sa "Rio Tintom" počeli još za vreme vlade Zorana Ðinđića - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi pregovori sa "Rio Tintom" počeli su još u vreme vlade Zorana Ðiđića, naveo je u intervjuu za "Danas" bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić i dodao da taj projekat istraživanja nije prekidan ni u vreme njegovog mandata.

"Rio Tinto' je došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlade, a prvi pregovori počeli još u vreme Ðinđićeve. Naravno da taj projekat istraživanja nismo prekidali ni tokom našeg mandata, jer ima ogroman potencijal za razvoj Srbije", rekao je Tadić, dodajući da "na sve manipulacije odgovara činjenicama i istinom".

On napominje da je bilo u interesu Srbije da se to istraživanje završi i da onda procenjujemo, na osnovu rezultata tog istraživanja, opravdanost daljih koraka.

Tadić, međutim, ukazuje da "Rio Tinto" nije završio još ni fazu istraživanja, tako da je neodgovorno da se o tome bilo ko definitivno izjašnjava u ovom trenutku.

Prvo završiti sve studije

Da bi se znalo kolika je korist, a kolika šteta dolaskom "Rio Tinta" u našu zemlju, trebalo bi prvo da imamo završene sve relevantne studije, a ne da informacije o tome dobijamo iz protesta i parola, poručio je Tadić.

On ističe da je zaštita životne sredine isuviše ozbiljna tema da bi se koristila za političke manipulacije i populizam.

 

Povodom podsećanja da se aktuelni lider SSP Dragan Ðilas pre nekoliko godina zalagao za eksploataciju jadarita, Tadić kaže da "sve što je (Ðilas) tada rekao je istina".

"Ne smemo da ćutimo povlačeći se pred populizmom. U politici se uvek vodim istinom i uverenjima, a ne time šta je u datom trenutku popularno reći", kaže Tadić.

Prema njegovim rečima, ako je danas opravdano protestovati protiv "Rio Tinta" bez konačnih procena o štetnom uticaju na životnu sredinu, onda bi po toj logici trebalo odmah zatvoriti i sve aktivne rudnike i fabrike, koje štete životnoj sredini.

Takav ekstremizam, kako je rekao, bio bi ekonomski neodrživ i mnogo više se odrazio na siromaštvo građana i životnu sredinu.

Bivša vlast počela da se ozbiljno bavi zaštitom prirodne sredine

"Protesti bi samim tim bili usmereni ka ''nestranačkom'' i ''antipolitičkom'', što svih prethodnih godina samo Vučiću ide na ruku", kaže Tadić.

Tadić kaže da je upravo bivša vlast prva počela ozbiljno da se bavi pitanjem zaštite životne sredine.

On primećuje da, "dok SNS sve više jača, opozicioni glasači idu na proteste na kojima se slavi antistranački trend i u kojima se propagira kako su svi isti".

"A ako su svi već isti, time se smanjuje direktna odgovornost Vučića i njegovog režima", kaže Tadić i ocenjuje da "samo Vučiću odgovara da se na protestima viče ''Pa vi ste i doveli Rio Tinto".

Preporuka za vas

Komentari (2)

Vladan

03.12.2021 14:20

Hvala bogu da nisi više vlast i nećeš biti više, ne zaslužuješ

Vladan

03.12.2021 15:58

Pa on ovo namerno radi, sad ga je pohvalila i premijerka

Srbija