Biznis vesti

Momirović: Sve oko Rio Tinta je transparentno, odlučiće institucije i građani

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

09:28

Momirović: Sve oko Rio Tinta je transparentno, odlučiće institucije i građani
Momirović: Sve oko Rio Tinta je transparentno, odlučiće institucije i građani - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potvrdio je danas da su izdati lokacijski uslovi za Rio Tinto i zatražio da po pitanju investicije u Jadru više ne bude politizacija.

Gostujući na TV Pink, on je rekao da je, dajući uslove, ministarstvo dalo nalog da se uradi studija o proceni uticanja na životnu sredinu.

Rekao je da će odlučiti više institucija, pa zatim i građani i poručio da taj projekat ima brojne razvojne benefite, kao i svoje rizike za biljni i životinjski svet.

"To treba da pokaže studija o proceni uticaja. Sve transparentno prikazujemo, ništa nije ispod stola", rekao je on.

Naglasio je da svako ima pravo da protestvuje, da promoviše svoje stavove, ali da su blokade auto-puteva akti nasilja, jer se tako ne dozvoljava drugima da se slobodno kreću.

Zapitao se koji su argumenti za proteste jer kaže vlast ništa ne krije oko Rio Tinta, niti oko bilo koje druge teme.

"Memorandum o razumevanju je zato što ne želimo da odbacimo nijednog investitora. Ništa ne krijemo od građana, oni će doneti odluku", rekao je Momirović.

Dodao je da su sve obaveze prema Rio Tintu preuzete pre 2012. godine, i najavio da nijedan akt neće biti donet pre ekološke studije.

profimedia

 

"Nema ničega što nije transparentno. Oni se hvalili projektom a sada prave proteste, lobirajući za drugu kompaniju", rekao je Momirović.

Na pitanje za koju se to kompaniju lobira, Momirović nije odgovorio.

Ministar je ocenio da se blokadom auto-puta, međunarodnog koridora 10, ruši kredibilitet država.

"To je nezamislivo u bilo kojoj demokratskoj državi. To su politikanti i avanturisti, spremni na sve, to je pokazala blokada koridora 10. Mislim da je vreme da tu temu zatvorimo", rekao je on.

Dodao je da Srbija u eko projekte izgradnju kanalizacija i prečištača otpadnih voda trenutno investira 300 miliona evra u 20 lokalnih samouprava a da je plan da te investicije budu četiri milijarde evra tokom pet godina i pokriju 80 odsto lokalnih samouprava.

"Izgradićemo brojna postrojenja za prečišćavanje voda, i 6.000 kilometara kanalizacione mreže. Moramo našu državu da ostavimo čistu, to su ogromne investicije. Građani da budu svesni da pokrećemo investicije, i da raste standard", rekao je Momirović.

Počinju radovi na deonici puta od Niša ka Pločniku

Kako je ocenio, tu je reč o realnim ekološkim projektima, a ne politizaciji.

"Zašto sada radikalizuju ekologiju? Pa šta mogu da napadnu, autoputeve, puteve?", upitao je on.

Momirović je ocenio da od izgradnje metroa što će trajati 10 godina direktan politički benefit neće imati sadašnja vlast.

Govoreći o izgradnji autoputeva istakao je da će danas biti započeti radovi na izgradnji deonice od Niša ka Pločniku, kao i da će od Preljine do Čačka biti završen do Nove godine.

Ministar je rekao da je pre 10 godina nezaposlenost u Srbiji bila 28 posto, a da je sada problem što nema dovoljno radne snage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis