Privreda

Mihajlović: Litijum je nafta 21. veka, neće biti novih rudnika ako ne budu ispunjeni standardi zaštite prirode

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2021

-

10:18

Mihajlović: Litijum je nafta 21. veka, neće biti novih rudnika ako ne budu ispunjeni standardi zaštite prirode
Instagram/zorana_dpm - Copyright Instagram/zorana_dpm

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je bogata kritičnim mineralnim sirovinama koje su neophodne za budućnost svetske ekonomije, a iako postoje dokazane rezerve litijuma, bora, bakra, zlata i drugih sirovina čija je  vrednost 250 milijardi evra, neće biti pokrenuti novi rudnici ukoliko ne budu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Mihajlović je ponovila da bi, u slučaju pokretanja rudnika, to bila podzemna eksploatacija, sa novim tehnologijama, bez isparavanja sumporne kiseline i bez tečnog otpada.

"Sve što se bude radilo mora da bude u skladu sa zakonima koji su usklađeni sa EU. Ako sve tri studije pokažu da je sve u okviru tih standarda, onda ćemo raditi. Ukoliko pokažu drugačije, nećemo. Glavna poruka svima je da država neće uraditi ništa što je na štetu građana, životne sredine i ekonomije", rekla je ministarka energetike za TV Hepi.

Ona je dodala i da je obišla porodicu sa četvoro dece u Gornjim Nedeljicama koja živi od poljoprivrede i istakla da su oni zabrinuti, jer "slušaju razne tzv. ekologe da će nestati čitav prostor na kojem žive, što je laž".

"Želimo kompletan lanac proizvodnje"

"Istina je da je litijum nafta 21. veka i da želimo kompletan lanac proizvodnje - od rudnika, preko fabrike baterija, do fabrike električnih vozila. To će značiti povećanje BDP-a za više od 25 odsto i više od 17 milijardi evra prihoda godišnje“, rekla je ona.

Mihajlović je ponovila da nije potpisan nijedan ugovor ni sa "Rio Tintom", koji u Srbiji istražuje od 2004. godine, o eksploataciji litijuma, a da će odluku o tome doneti građani pošto budu završene sve studije o uticaju na životnu sredinu.

"Bila sam u Gornjim Nedeljicama, tu mi je bilo i mesto, jer je trebalo da razgovaram sa ljudima koji žive tamo gde će, možda, jednog trenutka da se eksploatiše litijum. To što neki govore da sam promašila selo, to nije važno, važno je da ministar razgovara sa ljudima koji od raznih nadriekologa svakodnevno slušaju neistine. Ključno pitanje je da li ćemo iskoristiti činjenicu da smo bogati kritičnim mineralnim sirovinama i da li ćemo imati ne samo rudnik, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, ali samo pod uslovom da budu ispunjeni svi evropski i svetski standardi zaštite životne sredine“, rekla je ministarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis