Biznis vesti

Mihajlović: Odluka o projektu Jadar neće biti doneta protiv volje građana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2021

-

11:32

Mihajlović: Odluka o projektu Jadar neće biti doneta protiv volje građana
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da nijedna odluka u vezi sa projektom Jadar, niti bilo kojim drugim u oblasti rudarstva, neće biti doneta na štetu građana i građanki Srbije i da će se poštovati svi standardi zaštite životne sredine.

"Nalazimo se u predizbornoj godini i očekivano je da vidimo pokušaje pojedinaca da stupe na političku scenu. Iza zelenog lista se krije politika. Pitanje životne sredine je iznad politike, jer je to pitanje za sve nas i tiče se svakoga. Ali, ne razumem one koji su protiv svake vrste razvoja i koji su uvek protiv", rekla je Mihajlvoićeva.

Ona je istakla da su na teritoriji Jadra dokazane rezerve jedinstvenog minerala u svetu, od 158 miliona tona i podsetila da se iz jadarita dobija litijum, koji je kritični materijal u svetu, bez kojeg nema zelene agende, nema mobilnih telefona, laptopova, automobila.

"Niko još ne zna kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena. Ono što znamo je da, ako građani na referendumu odluče da imamo rudnik litijuma, da će to biti podzemni rudnik, sa potpuno novom tehnologijom", rekla je ministarka, te dodala:

"Imamo i profesora sa fakulteta koji kaže da neće biti vode do Beograda, da će biti uništen biodiverzitet. To govori isti čovek koji sedi u Revizionoj komisiji Vlade koja odobrava infrastrukturne projekte i koji je glasao za izgradnju MHE, a sada je protiv. Dakle, imamo mnogo neistina, laži i apokaliptičnih priča koje nemaju veze sa životom", rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da su političari koji su protiv ovog projekta, izdavali dozvole za istraživanje.

"Rio Tinto je u Srbiju došao 2002. druge godine, a 2004. je dobio prva istražna prava. U to vreme su na vlasti bile neke druge političke partije i ljudi koji danas objašnjavaju da to nije dobro za nas. Kada su davali dozvole za istražna prava, i Tadić i Jeremić, i Cvetković, i Naumov, oni nisu pogrešili, jer je dobro da vidimo kojim potencijalima Srbija raspolaže", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula, da je litijum velika razvojna šansa i da je u pitanju prihod od 17 milijardi evra godišnje, što je više od 20 odsto BDP-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis