Društvo

Grupa organizacija: Ekološki ustanak nije ničija privatna imovina

Komentari

Autor: FoNet

12/09/2021

-

18:40

Grupa organizacija: Ekološki ustanak nije ničija privatna imovina
Grupa organizacija: Ekološki ustanak nije ničija privatna imovina - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Grupa nevladinih organizacija, udruženja i pokreta ogradila se danas od "nedemokratskog nametanja odluka" organizatora Ekološkog ustanka, održanog juče u Beogradu, kao i od, kako su naveli, "nametanja samovolje i samoproklamovanog liderstva, koje je na štetu ne samo borbe za životnu sredinu, nego na štetu građana Srbije".

"Ekološki ustanak nije ničija privatna imovina, niti izborna lista za bilo koje izbore. Nažalost, juče smo u Beogradu bili svedoci kulminacije jednog autoritarnog pristupa, koji se neslavno završio - negativnim nabojem, raspršivanjem energije i opštom polarizacijom među građanima. Na štetu svih", ističe se u saopštenju koje su potpisala 23 udruženja i organizacije.

Ističući da se Srbija suočava sa ogromnim ekološkim problemima jer su joj "stravično zagađeni" vazduh, voda, zemljište, u saopštenju se naglašava da je borba za zdravu životnu sredinu "borba za naše zdravlje, a prava građana koja branimo su neotuđiva i proističu iz zakona, ustava i međunarodnih dokumenata".

"Ta borba mora biti bazirana na duhu zajedništva, sabornosti i tolerancije, čvrsto utemeljena u sarasnji svih organizacija u Srbiji", ističe se u saopštenju, uz ocenu da je "princip zajedništva i saradnje zamenjen samovoljom, netolerancijom i netransparentnim odlučivanjem od strane jednog čoveka koji je samoproglašeni ekološki mesija".

Euronews/Jovana Stanković

 

"Impulsivne odluke, sakrivanje informacija, manipulisanje činjenicama i pasivna agresija prema svakome ko se ne slaže sa odlukama vođe – obeležili su period za nama", navode ekološke organizacije u saopštenju, naglašavajući da "ekološki ustanak nije ničija privatna imovina, niti izborna lista za bilo koje izbore".

"Nažalost, juče smo u Beogradu bili svedoci kulminacije jednog autoritarnog pristupa, koji se neslavno završio - negativnim nabojem, raspršivanjem energije i opštom polarizacijom među građanima. Na štetu svih", navodi se u saopštenju i ističe da je "potrebno graditi mostove među nama, a ne rovove".

"Potrebno da naša borba za čistiju životnu sredinu bude bazirana na dogovoru, solidarnosti i uz puno poštovanje svih aktera. Mi se međusobno ne moramo slagati o načinima i modelima borbe, ali se moramo držati zajedno i uvek imati ispred sebe ideju vodilju – interes građana zbog kojih postojimo, a ne naš partikularni interes. Možemo i moramo zajedno", poručuju ekološke organizacije.

Euronews/Jovana Stanković

 

Saopštnje su potpisali Bitka za Košutnjak, Savez mesnih zajednica Stare planine, Ekostraža, Pokret Tvrđava Smederevo, Inicijativa "Pančevo nije rupa", Zeleni most, Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Eko Cer - Sačuvajmo Cer, Koalicija za održivo rudarstvo (KORS), Inicijativa "Da Valjevo prodiše", Mame Šabac, Inicijativa ’’Rudovci u srcu", Glasno za omladinu Bor, Ekostraža Šabac, Izbor postoji Bor Inicijativa "Borani se pitaju", Građanske akcije Smederevo, Udruženje "Petlovo brdo", Inicijativa za demokratsko društvo, uduženje Odbranimo Zlotsku reku, Irevolucija i Inicijativa "EKOlubarska bitka".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija