Politika

Brnabić: Zašto sada ekološki protest, ne politizujmo tu temu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2021

-

17:25

Brnabić: Zašto sada ekološki protest, ne politizujmo tu temu
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je ekološki protest, odnosno pitanje zaštite životne sredine veoma važna tema, koju ne bi trebalo politizovati, te u tom kontekstu upitala - zašto sada ekološki prostesti, a ne pre 2014. godine.

"Nije mi jasno zašto sada ekološki protesti, ustanci, pošto konačno imamo vladu koja brine o ekologiji i konačno nešto radimo za zaštitu životne sredine, to radimo od 2014. godine", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa ekološkim protestom koji se danas održava u centru grada.

Brnabić je navela da je od 2014. godine uloženo više od 600 miliona evra kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, u postrojenja za odsumporavanje u našim termoelektranama.

Prema njenim rečima, prvi put je u Skupštini usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji su, kaže, ranije bili tek jedan paragraf u okviru Zakona o energetici.

Takođe, navela je da je prvi put usvojen Zakon o klimatskim promenama, a uvedene subvenije za kupovinu električnih vozila, te postavljeni elektropunjača.

"Zašto sada, a ne u vreme DS-a, Ðilasa, Tadića, Jeremića, Ðorđevića.. kada nismo imali postrojenja za odsumporavanje, nismo imali ove zakone. Kada su dali dozvole za Rio Tinto, za iskopavanja 2004. godine...? Kakve veze to sada ima sa ekologijom, a kakve sa politikom", upitala je Brnabić.

Ona je rekla da veruje da veliki broj ljudi, koji su danas bili na protestu, iskreno veruje u potrebu očuvanja životne sredine, ali da nisu informisani o svemu što je do sada urađeno u toj oblasti, jer se kaže, „informišu iz medija koji o tome ne izveštavaju, jer valjda nije relevantno“.

"Ostaje da razgovaram sa ljudima koji su kredibilni, za koje mislim da ulaze čsitog srca i da im kažem šta smo uradili do sada. Neke sam već zvala, druge ću narednih dana, taj dijalog traje“, rekla je Brnabić.

Mihajlović: Preko ekologije bi da prave političku karijeru

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da je današnji ekološki protest iskorišćen za promociju pojedinaca koji žele da preko ekologije prave političku karijeru.

"O tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila, odlučiće građani na referendumu, ali tek onda kad budu završene sve studije i poznate sve činjenice, a ne na osnovu neistina koje šire oni koji bi preko ekologije da uđu u politiku", navela je Mihajlović.

Navela je i da nećemo imati zdraviju životnu sredinu "od širenja neistina i straha, od toga što će Nebojša Zelenović kao lažni ekolog spasavati svoju političku karijeru, niti od blokiranja puteve i mostove kojima preti Aleksandar Jovanović Ćuta".

"Ako je to vaša politika, onda registrujte svoju političku organizaciju i kandidujte svoj program na izborima, ali recite ljudima koji su se danas okupili da su zapravo bili na predizbornom ekološkom protestu koji ste organizovali zbog sebe. Takođe, ako ste dobili tapiju na parče zemlje u Jadru, razmislite da li je fer da se preko toga kandidujete u Beogradu, umesto u Loznici“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona kaže i da je organizatorima protesta zaista stalo do životne sredine ne bi obmanjivali građane govoreći da traže da se ponište ugovori sa Rio Tintom, jer, kako tvrdi, nikakav ugovor ne postoji.

"Ne biste širili strah kako u dolini Jadra neće biti života, kako će biti zatrovane reke i vazduh, a da sve studije još nisu završene. Takođe, ne biste to sve radili uz podršku onih za vreme čije vlasti je Rio Tinto došao u Srbiji i dobijao dozvole za geološka istraživanja, a danas su promenili priču i sad su najglasniji protivnici projekta “Jadar“", rekla je Mihajlovićeva.

Komentari (1)

Kosovac

11.09.2021 18:17

A da napravimo protest protiv EU/NATO/SAD? Nije to politika nego nas zivot, nas su bombardovali i oteli Kosovo i Metohiju!

Srbija