Društvo

Dan uoči ekološkog protesta: Meštani doline Jadra strahuju od zagađenja, Rio Sava: Dezinformacije stvorile zabrinutost

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić, Euronews Srbija

10/09/2021

-

20:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Za stanovnike Gornjih Nedeljica crkveno zvono, postalo je zvono za ekološku uzbunu. Meštani ne žele rudnik litijuma u svojoj blizini, jer se plaše da će to selo i okolina biti potpuno uništeni. Iz kompanija Rio Tinto i Rio Sava, s druge strane, kažu da će sve biti izgrađeno uz poštovanje ekoloških standarda, dok ekološke organizacije za sutra najavljuju protest čija je okosnica upravo protivljenje ovom projektu.

Marijana Petković, iz Udruženja građana "Ne damo Jadar" kaže da nemaju poverenja u obećanja koja godinama dobijaju.

"Oni nama već 15 godina pričaju da ćemo mi da živimo kao Švajcarska, mi to ne vidimo i nije samo u tome što oni kažu, valjda nečim treba da garantuju. Znate oni stalno pričaju o te 2,4 milijarde koje će da ulože ovde, oni ne kažu koliko će konkretno uložiti za zaštitu, ovog prostora, nego oni govore o iznosu novca koji je potreban da se izgradi njihova kuća, odnosno to postrojenje i šta se sve tu planira, tako da mi njima ne verujemo apsolutno ništa", kaže Petković.

Uprkos strahovima članova Udruženja "Ne damo Jadar", skoro polovina kuća i zemljišta u selu već je prodata kako bi se napravilo mesto za rudnik. Ipak, ne žele svi da prodaju imovinu.

"Ovo je brošura koja je specijalno napravljena za naše selo, u kojoj lepo stoji sve kako oni to rade. I pod tačkom 10 lepo piše da ako sve budu primenili i uslove koje budu ponudili, vlasnici zemljišta i kuća odbiju, primeniće se eksproprijacija", navodi Marijana Petković. 

Zbog brošure i straha od zagađenja okoline, meštani najavljuju da će svoju borbu nastaviti i na Ekološkom ustanku u Beogradu u subotu.

Na tom skupu, kako najavljuje Sonja Pavlović iz Građanske platforme, biće i više javnih ličnosti, akivista, predstavnika ekoloških organizacija, ali i stručnjaka koji se bave ekologijom. 

Ona je rekla da u Srbiji godinama i decenija vrlo malo pažnje obraća na ekologiju. 

"Prirodni resursi, voda, vazduh zemlja se tretiraju kao roba iz koje za što kraće vreme treba izvući što veću korist. Mi imamo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje je pre tri godine osnovano, međutim, kad pogledate u budžetska sredstva opredeljena za to ministarstvo shvatite da je to samo forma", rekla je on.

Euronews Srbija

Osvrćući se na projektu Jadar, Pavlović je navela da je proceduralno nelegalno sve što se odnosi na njega, jer je Loznica usvojila prostorni plan, koji obuhvata i projekat Jadar, a preskočen je prvi korak - država Srbija nije usvojila prostorni plan republike Srbije, a planovi loklanih zajendica moraju da budu usklađeni sa prostornim planom republike. 

​Rio Sava: Dezinformacije dovele do zabrinutosti građana

Vesna Prodanović iz kompanije Rio Sava Exploration za Euronews Srbija osvrćući se na činjenicu da okosnicu sutrašnjeg protesta čini protivljenje projektu ove kompanije kaže da nije prijatno raditi u takvoj atmosferi.

"Mi kao kompanija radimo odogovorno, mnogo je eksperata radilo na projektu, primenjeno je veliko tehničko i naučno znanje da bi izdvajanje bilo ekološki prihvatljivo", navodi ona.

Kako ističe, poslednjih meseci je plasirana velika količina dezinformcija koje su dovele do zabrinutosti građana.

Euronews Srbija

"Naš odgovor na protest i zabrinutost je upravo naša otvorenost i želja da svima predstavimo dokumentaciju", kaže Prodanović.

Kako je dodala u ovoj kompaniji nikad nisu tvrdili da eksploatacija rude neće imati uticaja na životnu sredinu.

"Ali mi smo razvili proces tako da poznajemo rizike, primenjujemo sve mere da negativan uticaj sprečimo i imamo adekvatan odgovor na svaku eventualno akcidentnu situaciju", dodala je.

Mihajlović: Zloupotreba ekologije u političke svrhe

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom ekološkog protesta najavljenog za subotu, da je zaštita životne sredine generacijsko pitanje, ali da pojedinci zloupotrebljavaju ovu temu u političke svrhe.

"To je generacijsko i globalno pitanje i samo zajedno možemo na njega da odgovorimo. Ali, uvek postoje ljudi koji se stvarno bore za zdraviju životnu sredinu i oni koji ovu temu zloupotrebljavaju i bave se politikanstvom, koje rađa neistine, laži i uzbunjuje građane. To su oni koji brzo navlače ''zelena odela'' i pokušavaju pomoću ove teme da se pozicioniraju na političkoj sceni", rekla je ona.

Govoreći o projektu "Jadar", rekla da ništa neće biti urađeno što bi ugrozilo životnu sredinu i da će sve informacije u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu, koja još nije završena, biti javno dostupne.

Ona je istakla da postoji jasan stav države o projektu "Jadar", kao i da odluka o tome da li će se graditi rudnik može da bude doneta tek kad budu završene sve studije i kad se čuje kakav je stav građana na referendumu, a nakon što budu upoznati sa svim činjenicama.

Preporuka za vas

Burna debata o projektu Rio Tinta: Kritičari o teškim posledicama po životnu sredinu, kompanija tvrdi da će rizike svesti na minimum
"Rio Tinto" predstavio planove, čekaju dozvole za rudnik litijuma - protivnici projekta najavljuju proteste

Komentari (0)

Srbija