Aktuelno

Rio Tinto: Nemoguće da su naše bušotine uzrok crvene vode u bari kod Gornje Nedeljice

Komentari

Autor: Fonet

31/07/2021

-

22:33

Rio Tinto: Nemoguće da su naše bušotine uzrok crvene vode u bari kod Gornje Nedeljice
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Rio Tinto večeras u saopštenju negirala je medijske izveštaje da je bara u mestu Gornje Nedeljice obojena crvenom bojom zbog "početka iskopavanja od strane Rio Sava Exploration” (RSE), napominjući da se ta bara nalazi na privatnoj parceli "na koju kompanija ne polaže prava, niti vrši nikakva ispitivanja".

U saopštenju RSE "poziva vlasnika parcele na kojoj se bara nalazi da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode".

Prema saopštenju, kompanija je takođe veoma zainteresovana da "uzrok ove neobične pojave" sazna od nadležnih i stručnih organa.

U periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar, navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, "nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše".

"Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom", naglašava se u saopštenju.

Podseća se da se projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i "tek nakon ishodovanja svih dozvola može da počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta".

"Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto 'počeo sa iskopavanjem', jer nas od tog trenutka deli minimum 5 godina", piše na kraju saopštenja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija