Politika

Premijerka Brnabić dostavila redakciji Euronews Srbija Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Rio Tinta iz 2017. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

23:12

Premijerka Brnabić dostavila redakciji Euronews Srbija Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Rio Tinta iz 2017. godine
Premijerka Brnabić dostavila redakciji Euronews Srbija Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Rio Tinta iz 2017. godine - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić večeras je, gostujući u emisiji Direktno s Minjom Miletić Euronewsu Srbija dala Memorandum o razumevanju koji su 2017. potpisali Vlada Srbije i Rio Tinto i istakla da taj dokument nije pravno obavezujuć.

"Memorandumi o razumevanju su neobavezujući, te on zato nije objavljen u celosti, već je objavljeno samo saopštenje o potpisivanju. Memorandum odražava stavove i namere strana, ali bez stvaranja bilo kakve obaveze", rekla je Brnabić, koja je redakciji Euronews Srbija dala primerak ovog dokumenta.

U tom dokumentu koji je zaključen između Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto Minerals Development Limitid 24. jula 2017.  se navodi  da će radi realizacije saradnje Vlada Srbije preduzeti aktivnosti na obrazovanju zajedničke radne grupe sa kompanijom Rio Tinto čiji je cilj da nadgleda, unapređuje i poverava implementaciju ključnih aspekata Projekta "Jadar". 

Kako se navodi na sajtu Kompanije Rio Tinto, Projekat "Jadar" podrazumeva otvaranje rudnika litijuma i bora u blizini Loznice.

Vlada će, stoji u Memorandumu, preduzeti mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije različitih organa i institucija na centralnom i lokalnom nivou u vezi s postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda u skladu sa zakonom.

Strane su se, između ostalog saglasile i da će Vlada preduzeti mere radi obezbeđivanja stabilnog i predvidivog fiskalnog i investicionog okruženja za vreme trajanja Projekta "Jadar" prepoznajući važnost preduzetničkog rizika koji investitori preduzimaju u ovom procesu kao i dugoročnu prirodu Projekta.

Navodi se, između ostalog, i da će Vlada preduzeti aktivnosti na pristupanju pregovorima sa Rio Sava o realizaciji infrastrukturnih projekata, ali i na saradnji na definisanju i omogućavanju komunalnih priključaka za Projekat.

Rio Sava će, kako stoji u Memorandumu, postupati po svojim internim pravilima nastojeći da nastavi istraživanja, učestvuje u radu radne grupe čije je formiranje dogovoreno, promoviše srpske i međunarodne strandarde u zaštiti životne sredine, bezbednosti na radu i saradnje s lokalnim zajednicama, stoji, između ostalog u dokumentu.

Takođe se navodi i da su strane saglasne da postupaju u skladu s dobrim poslovnim običajima.

"Memorandum odražava stavove i namere strana da sarađuju izražene u dobroj veri, ali bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili nastanka odgovornosti za bilo koju od njih", piše  u Memorandumu.

U slučaju nastanka razlika, navodi se, strane će nastojati da da ih rešavaju putem konsultacija i pregovora.

Komentari (0)

Srbija