Politika

Vučić u Gornjim Nedeljicama izneo predlog za Zakon o eksproprijaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2021

-

17:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će od ponedeljka objaviti šta bi moglo da se uradi po pitanju Zakona o eksproprijaciji, a da će to biti rešavano u narednih sedam, osam dana.

"Što se tiče Zakona o eksproprijaciji, on jeste u skladu sa Ustavom, ali postoje norme koje bih i sam kritikovao... Tu sam ja u problemu. Zato ću izaći do ponedeljka sa idejom. Mogu vam sad izneti šta to može da bude u načelu", rekao je predsednik Srbije. 

On je izneo sledeći predlog.

"Pošto zakon nije protivustavan, potpisao bih ga, ali bih već pre nego što bih ga potpisao  (a krajnji rok je 10. decembra u ponoć) da pre toga  napravimo novi zakon o izmenama i dopunama Zakona i da ide  po hitnoj proceduri u Skupštinu i da možemo da ga usvojimo pre Nove godine, ako možemo da se dogovorimo o tim izmenama sa ljudima odavde. Ako ne, da Zakonom o izmenama i dopunama vratimo stari zakon kao da nema nikakavih izmena. Tako da de facto taj zakon ne bi važio. Samo ja ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije, ali ovo šta sam rekao to će biti ispunjeno", naveo je Vučić. 

Vučić je naglasio da zakoni koji su usvojeni nemaju nikakve veze sa Rio Tintom.

“Potpisao sam zakon o referendumu, on je usklađen sa Ustavom I najvišim evropskim vrednostima. Ne pada mi na pamet da ga menjam. I zakon o eksproprijaciji je u skladu sa Ustavom, ali postoje norme koje bih sam kritikovao”, rekao je on.

On je dodao da smatra da ima nelogičnih stvari, što nema veze sa Rio Tintom.

"Recimo, tu smo ispali nefer prema Čačnima u onosu na Kruševljane. Ne možete da mi objasnite da u Kruševcu kvadrat vredi 105 dinara, a u Čačku 80 dinara. Ako smo dali kao država 105 dinara za Moravski koridor  u Kruševcu, morali smo i u Čačku. Naravno, mi smo se vodili zakonom jer nam je poreska uprava tako procenila. I onda razumem gnev ljudi u Čačku. To su stvari koje možemo da uradimo. Ono što se meni u tom zakonu nije dopalo je rok od pet dana ukoliko hitnost nalaže da nekoga ostavite bez lične imovine. Država to mora da radi. Naša zemlja je nastala na raudarstvu, mora da ima auto-puteve, brze saobraćajnice. To morate da gradite I zato postoji eksproprijacija kao mera. I država to plaća visoku cenu za eksproprijaciju, znatno više nego što je tržišna cena. I nikad nije dovoljno, to je naše proklestvo u odnosu prema državi", naveo je predsednik. 

Vučić je danas posetio dolinu Jadra gde je razgovarao sa građanima koji su nezadovoljni zbog najave izgradnje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, koji je usvojila Skupština Srbije, uzburkao je javnost prethodnih dana, a zbog novog propisa koji između ostalog predviđa skraćenje rokova za prinudni otkup zemljišta u slučaju javnog interesa, održani su i protesti građana i ekoloških aktivista širom Srbije. 

Oni ukazuju da izmene koje su unete u Zakon o eksproprijaciji najviše odgovaraju stranim kompanijama, jer se osim za kapitalne infrastrukturne projekte koje sprovodi država, sada za javni interes mogu proglasiti i projekti iz međunarodnih ugovora, čiji Srbija može biti samo jedan od potpisnika. To je i jedna od ključnih zamerki nezadovoljnih građana, koji tvrde da to znači da se otkup zemlje po hitnom postupku, pod izgovorom javnog interesa, može sprovesti i za potrebe stranih kompanija, što mnogi vezuju za situaciju sa Rio Tintom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija