Politika

Advokatska komora Srbije poziva Vučića da odbije potpisivanje Zakona o eksproprijaciji

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

22:01

Advokatska komora Srbije poziva Vučića da odbije potpisivanje Zakona o eksproprijaciji
Advokatska komora Srbije poziva Vučića da odbije potpisivanje Zakona o eksproprijaciji - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Advokatska komora Srbije danas je donela odluku da uputi poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da razmotri primedbe Komore i ne proglasi Zakon o eksproprijaciji, odnosno da odbije da potpiše ukaz izmena i dopuna tog zakona.

AKS je na današnjoj sednici zaključila da ovaj zakon treba da se vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje, ukazujući u dopisu predsedniku na zamerke na Zakon, koji je u petak 26. novembra usvojen u skupštini po hitnoj proceduri.

Juče i danas u nekoliko gradova Srbije organizovani su protesti građana zbog usvajanja ovih zakonskih izmena.

AKS smatra da je o predloženim izmenama i dopunama, morala, pre skupštine procedure da se sprovede javna rasprava koja nije smela da izostane zbog velike zainteresovanosti javnosti, kako građana tako i stručne javnosti.

"Pozivamo vas da stanete u odbranu već propisanog načina donošenja zakona i podzakonskih akata", navodi se u dopisu predsedniku u koji je Tanjug imao uvid.

U vezi usvojenih izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji AKS je u dopisu navela više odredbi koje, kako navodi, izazivaju zabrinutost.

Za AKS je sporna i naknada za eksproprisanu imovinu, jer pravi razliku u naknadi između legalno i nelegalno sagrađenih objekata.

AKS kao sporno vidi i povezivanje ovog zakona sa Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je usvojen prošle godine.

Na kraju je upozorila i na odredbe o postavljanju privremenog zastupnika za sopstvenike koji su nepoznati, preminuli, a zaostavština nije raspravljena..., podsećajući da AKS već ima ustanovljen kol centar za postavljenja advokata u postupcima odbrane po službenoj dužnosti, privremenih zastupnika u sudskim postupcima, kao i za predmete besplatne pravne pomoći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija