Biznis vesti

Mihajlović: Radićemo na tome da toplane budu efikasnije i modernije, ali i da manje zagađuju

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

14:00

Mihajlović: Radićemo na tome da toplane budu efikasnije i modernije, ali i da manje zagađuju
Mihajlović: Radićemo na tome da toplane budu efikasnije i modernije, ali i da manje zagađuju - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Država će raditi na tome da toplane u Srbiji budu efikasnije i modernije, odnosno da budu potpuno dekarbonizovane, kao i ceo energetski sektor, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Govoreći na 28. sednici Skupštine poslovnog udruženja Toplane Srbije u Privrednoj komori Srbije, Mihajlović je kazala da toplane godišnje emituju 1,2 miliona tona ugljen-dioksida.

"Mislim da je to i dalje previše i verujem da ćemo mi kroz naše zajedničke planove, jer ne mogu toplane same, ne može ni država sama, ali radićemo zajedno kroz sve projekte i programe koji su vredni više od nekoliko stotina miliona evra, i učiniti sve da s jedne strane smanjimo emisije, a da s druge strane te toplane postanu još efikasnije i da koriste obnovljive izvore energije", rekla je Mihajlović.

Navela je da je Udruženje toplana Srbije partner države i građana, dodajući da bez toplotne energije i ne može da se govori o postojanju eneretskog sektora.

"Moramo da se okrenemo mnogo više, a mislim da smo kao država napravili osnove za to, zelenoj agendi i zelenoj energetici, jer i dalje ima dosta i uglja i mazuta u našim toplanama, dakle, to mora da se menja. Više od polovine naših toplana koristi gas, ali verujem da će u periodu ispred nas toplane početi da koriste obnovljive izvore energije", navela je Mihajlović.

Toplane greju dva miliona ljudi

Predsednik Skupštine poslovnog Udruženja Toplane Srbije Goran Aleksić je istakao da Toplane Srbije greju oko 650.000 kuća i stanova i oko dva miliona ljudi, zbog čega, navodi, zaslužuju punu pažnju kako bi njihov zadatak i ove grejne sezone bio uspešno obavljen.

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti PKS Dalibor Joknić istakao je da će PKS nastaviti da prati novonastale izazove u energetskom sektoru, kao i da će u saradnji sa državom i dalje pomagati privredi, toplanama i onima koji se bave distribucijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis