Biznis vesti

Toplane u pet gradova tražile povećanje cene grejanja ove sezone - ima i pojeftinjenja, ali je ono privremeno

Komentari

Autor: Zlatica Radović

14/10/2021

-

07:10

Toplane u pet gradova tražile povećanje cene grejanja ove sezone - ima i pojeftinjenja, ali je ono privremeno
Toplane u pet gradova tražile povećanje cene grejanja ove sezone - ima i pojeftinjenja, ali je ono privremeno - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Uz gotovo svakodnevna poskupljenja u prodavnicama, građani u nekoliko opština u Srbiji mogu da očekuju i veće iznose na računima za komunalije. Kako je za Euronews Srbija rekao Dejan Stojanović, direktor Poslovnog druženja Toplane Srbije, poskupljenje daljinskog grejanja je tražilo pet toplana, a u pitanju su Novi Sad, Smederevo, Nova Varoš, Zaječar i Obrenovac.  Dve su, kako navodi, na početku sezone tražile korekciju cena u suprotnom smeru - da bi pojeftinile usluge. Da bi mogli to da urade i jedni i drugi moraju da dobiju dozvolu lokalnih samouprava.

Rukovodilac sektora eneregtike u JKSP Zaječar Nebojša Božinović kaže za Euronews Srbija da je ovo preduzeće podnelo zahtev za poskupljenje cene grejanja za 9,5 odsto.  Gradsko veće je usvojilo tu odluku, a čeka se i zeleno svetlo Skupštine grada. Zaječarci bi do kraja oktobra trebalo da se greju po staroj ceni koja iznosi 104,80 dinara po kvadratnom metru. 

"Posle tri sezone u kojima nije bilo poskupljenja, sada smo tražili korekciju. Na Skupštini grada je da odluči o tome, a nove cene bi bile aktuelne tek nakon objavljivanja u Službenom listu. Krenuli smo 12. oktobra sa toplim probama i nastavljamo sa redovnom isporukom grejanja. Imamo četiri sistema i svi su u pogonu", priča Božinović.

On napominje da se Zaječarci greju na mazut, a da ga JKSP nabavlja na svake dve nedelje, tako da energenata ima dovoljno do kraja meseca, kada predstoji sledeća nabavka. 

"Poručujemo mazut na svakih 15 do 20 dana količinu koja nam je potrebna i to je dinamika koju sprovodimo već godinama. Zaječarci nemaju razloga za brigu i imaće tople radijatore", poručuje Božinović.

profimedia

 

I stanovnicima Obrenovca će ove sezone računi biti uvećani, ali kako kaže predsednik opštine Miroslav Čučković, oni će i dalje plaćati grejanje neuporedivo manje od svih ostalih građana Srbije.

"Imamo najjeftinije grejanje, jer je toplana priključena na Termo-elektranu i nemamo troškove gasa, ni mazuta. Sa poskupljenjem od 7,9 odsto od 15. novembra građani će plaćati 58 dinara po kvadratu. To je upola manje nego u većini drugih lokalnih samouprava", kaže Čučković.

Direktor Poslovnog udruženja toplana Dejan Stojanović kaže da je za Novosađane izvesno da će se ipak grejati po starim cenama, jer su predlog njihovog komunalnog preduzeća za poskupljenje nadležni u ovom gradu odbili.

"Od 60 toplana njih pet je tražilo korekciju cena, ali još nisu svi dobili odgovore lokalnih samouprava. Smederevo je tražilo poskupljenje od 2,23 odsto. Sve toplane su predale svoje predloge cenovnika do 1. septembra", objašnjava Stojanović za Euronews Srbija.

On ističe da nema većih problema u isporuci grejanja i napominje da su sve toplane posle 7. oktobra počele sa toplim probama. 

"Obaveza svih je da budu u pogonu između 1. i 15. oktobra, ali nisu ista pravila u svim lokalnim samoupravama. Dešava se da građani negoduju što su radijatori hladni, a negde je uslov da temperatura jedan dan padne ispod 12  stepeni, dok je pravilo u nekima da se grejanje pušta teka kada se temperatura u toku tri dana spusti", objašnjava Stojanović.

Pojeftinjenje sa najavom poskupljenja

Građani Sombora na početku sezone će plaćati grejanje manje, ali nadležni već najavljuju novu korekciju cene do kraja godine. Metodologija cene grejanja se pravi na osnovu cene gasa, a on je krajem avgusta kada su toplane pripremale cenovnike koštao oko 260 dolara i nije bilo naznaka energetske krize koja je nastupila.  

Šef računovodstva JKP Energana u Somboru Aleksandar Čorak za Euronews Srbija kaže da je ovo preduzeće metodološki formiralo cenu grejanja za grejnu 2021/22. sezonu i da građani Sombora imaju umanjenje varijabilnog dela računa za 13 odsto i  fiksnog dela računa za 3 odsto. Ali, sudeći po najavama, to pojeftinjenje neće dugo trajati.

"Možemo, sa sigurnošću, da tvrdimo da će cena grejanja u narednom periodu rasti, ali da neće premašiti cenu od prošle grejne sezone, jer cena gasa na tržištu raste na mesečnom nivou i stvorili su se uslovi da metodološki povećamo cenu grejanja", kaže Čorak.

Komentari (0)

Biznis