Evropa

Skoro tri miliona radnika u EU ne može da priušti grejanje

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

21:28

Skoro tri miliona radnika u EU ne može da priušti grejanje
Radijator - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Skoro tri miliona radnika u Evropskoj uniji ne može da priušti grejanje svojih domova zbog rasta cena energenata i električne energije, navodi se u studiji Evropske konfederacije sindikata (ETUC).

Ta konfederacija, koja predstavlja 45 miliona članova, saopštila je da 15 odsto siromašnih radnika u EU, što znači 2.713.578 ljudi, nema dovoljno novca za uključivanje grejanja, prenosi agencija AP.

Veleprodajne cene gasa i električne energije porasle su širom Evrope, povećavajući mogućnost od skoka ionako visokih računa za komunalne usluge i dodatno nanoseći bol ljudima koji su finansijski pogođeni pandemijom koronavirusa.

"U Evropi postoje milioni slabo plaćenih radnika koji moraju da biraju između grejanja kuće ili odgovarajuće prehrane porodice ili plaćanja kirije uprkos tome što rade puno radno vreme", izjavila je zamenica generalnog sekretara ETUC-a Ester Linč.

"Nažalost, sve više cene energije znače da se sve više ljudi suočava sa time da se sa dugog dana ili noći na radu vrati u hladnu kuću ove zime, a njihova deca rade domaće zadatke na hladnoći", dodala je ona.

Najviše siromašnih radnika na Kipru

Sindikalna konfederacija pozvala je Evropsku uniju da u nacrt direktive o minimalnoj plati uvede "prag pristojnosti" kako bi se garantovalo da zakonom propisane minimalne plate nikada ne padnu ispod 60 odsto srednje zarade i 50 odsto prosečne plate u bilo kojoj članici EU.

Konfederacija je navela da 20 članica EU trenutno ima zakonom propisane minimalne plate koje su niže od tih nivoa.

U studiji se navodi da Kipar ima najveći procenat siromašnih radnika (45,6 odsto) koji ne mogu da priušte grejanje, nakon čega slede Bugarska, Litvanija, Portugalija, Grčka i Italija.

Komentari (0)

Evropa