Novac

Koje grejanje je najisplativije: Gas i dalje najjeftiniji, dok cena ogreva zavisi od mesta stanovanja i kvaliteta peći

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2021

-

13:58

Koje grejanje je najisplativije: Gas i dalje najjeftiniji, dok cena ogreva zavisi od mesta stanovanja i kvaliteta peći
Radijator - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najpapreniji trošak imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan butan i lož ulje, pokazuje analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS). Za grejanje stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni Celzijusa, 16 sati dnevno tokom 180 dana grejne sezone, potrebna je energija od oko 9.000 kWh, navodi se u analizi AERS-a, uz napomenu da je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji 150 kWh po metru kvadratnom.

Najniže troškove grejanja tokom cele zimske sezone 2021/22., prema cenama iz prve polovine oktobra, imaće domaćinstva koja se greju na prirodni gas, u iznosu od 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost korišćenja tog energenta i komfor koji pruža. Gotovo iste troškove, u iznosu od 42.400 dinara, imaće i domaćinstva koja koriste drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 5.150 dinara za kubih, i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća.

Međutim, grejanje će više koštati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, s cenom od 7.050 dinara za metar kubni, i koja imaju peći niže efikasnosti. Njihov trošak za grejanje tokom zimskog perioda iznosiće 68.600 dinara. U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, koji se kreću od 49.000 do 52.000 dinara.

Dodatno zagrevanje diže račun za 40 odsto

Građane koji se greju na pelet, to će koštati oko 72.000 dinara, ako se pelet sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 56.000 dinara, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju noćnu električnu energiju. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 posto, na oko 78.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.


Najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju da izdvoje 141.500 dinara za elektrinču energiju, 130.000 dinara za propan butan gas, odnosno 134.000 dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu, najviše su porasle jedinične cene lož ulja, za 54 posto, i peleta za 22 procenta, dok su cene drveta i propan butan gasa veće za oko 10 odsto. Ostale cene nisu bitno promenjene, navodi se u saopštenju AERS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis