Biznis vesti

Energetska kriza: Pet grafikona koji objašnjavaju zašto bi računi u Evropi ove zime mogli da budu veći

Komentari

Autor: Euronews

08/10/2021

-

08:48

Energetska kriza: Pet grafikona koji objašnjavaju zašto bi računi u Evropi ove zime mogli da budu veći
Gasovod - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok evropske zemlje polako izlaze iz karantina prouzorkovanog pandemijom kovida 19, cene prirodnog gasa rastu, što je podstaklo krizu koja će verovatno ove zime uticati na račune potrošača.

Cene su sada šest puta veće nego što su bile prošle godine i nastavljaju da rastu, pri čemu kriza verovatno neće nestati pre proleća.

Vlasti evropskih zemalja pokušavaju da izdaju subvencije i smanje poreze u nastojanju da zaštite potrašače, a Euronews predstavlja pet grafikona koji će pomoći u razumevanju šta se tačno u ovom trenutku događa.

Cene gasa stalno rastu

Cena prirodnog gasa viša je šest puta nego prošle godine i oko četiri puta viša nego što je bila tokom proleća.

Razlog je povećanje globalne potražnje jer zemlje ponovo pokreću ekonomiju usled izlaska iz "lokdauna". Zima koja je prošle godine trajala duže i konkurencija istočnoazijskih zemalja takođe su uticali na ovaj rast cena.

Problem, takođe, postoji i kada je reč o snabdevanju, jer odlaganje održavanja i manje ulaganja takođe izazivaju probleme.

Ove cene gasa zauzvrat određuju cenu na tržištima električne energije, jer više od petine evropske električne energije dolazi iz prirodnog gasa.

Uvoz prirodnog gasa

EU se u velikoj meri oslanja na uvoz prirodnog gasa koji dolazi izvan bloka jer se domaća proizvodnja smanjuje. EU je morala da uvozi skoro 90 odsto gasa 2019. godine, pokazali su podaci Evrostata.

Rusija je najveći izvoznik gasa u EU, koji predstavlja 43,4 odsto uvoza izvan EU 2020, a sledi Norveška.

Među analitičarima je bilo mnogo pitanja o snabdevanju koje ove godine dolazi iz Rusije i o tome da li je zemlja uskratila dodatni gas da bi prisilila otvaranje novog gasovoda Severni tok 2.

Skladištenje gasa

Jedna od zabrinutosti u EU ove godine povezana je sa skladištenjem prirodnog gasa koje je niže u odnosu na isti period prošle godine.

Iako je prošlog oktobra bilo na oko 95 odsto, trenutno je na oko 75 odsto nakon što su se zalihe smanjile posle duge zime.

"Nismo spremni, dobro pripremljeni za snalaženje u zimskoj sezoni, a to je sistem grejanja, pa je to briga koja diže i cene. Trgovci, tržišta očekuju potencijalni pad ponude na zimu, a to znači povećanje sadašnjih cena", rekla je Simon Tagliapjetra, iz organizacije Bruegel iz Brisela.

Inflacija u Evrozoni

Rast cena prirodnog gasa je povećao inflaciju u 19 zemalja koje su u Evrozoni, pokazuju nedavni podaci Evrostata.

Inflacija je na trinaestogodišnjem maksimumu od 3,4 odsto u zemljama Evrozone zbog inflacije od 17,4 odsto u sektoru energetike. Prošle godine u septembru inflacija je bila -8,2 odsto u istom sektoru.

Važnost prirodnog gasa z Evropu

Prirodni gas je drugo po korišćenosti gorivo u 27 država članica EI, posle naftnih proizvoda. Iako se potrošnja smanjila u odnosu na 2008. godinu, gas i dalje ostaje veliki izvor energije.

Određeni stručnjaci sugerišu da je deo problema zavisnost od fosilnih goriva, i smatraju da bi tranzicija ka obnovljivim izborima energije pomogla u rešenju problema.

Međutim, javna tražnja za fosilnim gorivima takođe će morati da se privikne na novi sistem koji sadrži više obnovljivih izvora.

Komentari (0)

Biznis