Biznis vesti

Vučić tvrdi da je Srbija predupredila energetsku krizu: "Imamo dovoljno gasa i struje"

Komentari

Autor: FoNet

02/10/2021

-

22:37

Vučić tvrdi da je Srbija predupredila energetsku krizu: "Imamo dovoljno gasa i struje"
Ilustracija - Copyright AP/Pavlo Palamarchuk

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija, zahvaljujući dogovoru sa Rusijom, predupredila energetsku krizu i obezbedila dovoljnu količinu gasa.

"Gas je juče potekao kroz Srbiju i mi ga danas kupujemo povoljno, a cena na berzi mu je četiri puta veća. Srećom imamo takozvanu naftnu formulu za cenu gasa, ali teški pregovori nas očekuju s Rusima narednih godina. Cena je pakao. Moliću Putina, Borisova i Lavrova da nam pomognu da bude normalna cena", rekao je Vučić televiziji Pink.

On je naglasio i da je cena struje u Evropi skočila i "otišla u nebesa" zbog toga što su "neki u Evropi smislili karbon takse, pa struje više nema".

Čelik, gas, nafta, električna energija, sve je otišlo u nebesa, kazao je Vučić i dodao da će cena struje u Srbiji i dalje biti najniža u Evropi.

"Imamo dovoljno struje i srećom da nisam pristao na ucene da ugasimo Kostolac, Kolubaru. Moramo da pronađemo način da sačuvamo gas i struju, da napravimo petnaestogodišnji ugovor sa Rusima, ali i da pronađemo način da držimo cenu i za gas i za struju", kazao je Vučić.

Naveo je i da su Amerikanci zainteresovani da rade sa nama hidrocentralu "Đerdap 3" i da ćemo ići i na proizvodnju struje od vetra i sunca kako ne bismo dalje zagađivali vazduh, ali je upozorio da će svakako biti ogromnih problema sa energijom i dodao da je sigurno da nemamo novaca za nuklearnu elektranu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis