Biznis vesti

Kina uvela restrikcije u snabdevanju strujom zbog nedostatka uglja

Komentari

Autor: Fonet

02/10/2021

-

21:05

Kina uvela restrikcije u snabdevanju strujom zbog nedostatka uglja
Kina uvela restrikcije u snabdevanju strujom zbog nedostatka uglja - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Kinu potresa velika energetska kriza, jer je nedostatak i poskupljenje uglja, sirovine od koje zemlja dobija 56 odsto električne energije, primorao kineske vlasti da uvedu restrikcije električne energije u brojnim provincijama.

To je posebno kritično za industriju druge najveće svetske ekonomije koja se, da bi se oporavila od pandemije koronavirusa zahuktala punom parom, a sada se suočava s nedostatkom osnovnog energenta.

Kineske vlasti su stoga naložile železničkim kompanijama i lokalnim regionalnim vlastima da sav raspoloživi ugalj distribuiraju fabrikama kako bi se očuvala privreda, piše „Gardijan“.

Veruje se da krizu proživljava najmanje 20 od ukupno 23 kineske provincije u kojima su neke fabrike privremeno zatvorene ili su se prebacile na skraćeno radno vreme. Vlasnici prodavnica koriste sveće da bi osvetlili lokale, a u padu su i neke mobilne mreže nakon tri dana nestanka struje u tri najviše pogođene provincije na severoistoku zemlje.

pixabay

 

Kriza u Kini, koja je najveći svetski korisnik energije dobijene iz uglja, traje već dve sedmice i vlasti su pozvale železničke kompanije da maksimalno ubrzaju dopremanje uglja u pogođene oblasti i elektrane da bi se nastavila normalna isporuka električne energije za građane i za privredu.

Ukazali su da mora da se pojača snabdevanje elektrana koje imaju zalihe za manje od sedam dana i da se aktiviraju mehanizmi hitnog snabdevanja, navodi Gardijan, pozivajući se na smernice kineske Nacionalne agencije za razvoj i reformu.

List "Saut Čajna morning post" navodi da su zalihe uglja u zemlji na rekordno niskom nivou i da ga ima samo 11,3 miliona tona, što je dovoljno za petnaestodnevnu proizvodnju energije.

Cena uglja dostigla je rekordnih 213 dolara po toni, što je stvorilo dodatni pritisak na proizvođače energije koji, zbog državnih propisa, ne mogu da se nose sa poskupljenjem tog vitalnog energenta, prenosi Sputnjik.

Kineske vlasti tvrde da je do nestašica došlo zbog toga što pokušavaju da smanje emisiju ugljen-dioksida, pa je zbog novih propisa proizvodnja uglja u konstantnom padu. Nagli pad u proizvodnji dodatno je vidljiviji i zbog veće globalne potražnje za kineskim proizvodima, nakon što se niz država ponovo otvorio posle zatvaranja u jeku pandemije.

Pixabay

 

Kompanija „S&P Global“ smatra da su kineske vlasti pogoršale stvari pokušajem da intervenišu u krizu jer se, prema njihovoj oceni, pokazalo da je teško primeniti reformu energetske politike u toliko velikoj ekonomiji sa mnogo promenjivih elemenata.

Problemi su najveći u tri provincije na severoistoku - Liaoningu, Jilinu u Heilongjiangu - gde su lokalne vlasti upozorile da bi moglo da dođe do potpunog kolapsa elektrodistributivne mreže ako se situacija ne reši. Reč je o oblastima poznatim po oštrim zimama, u kojima se većina ljudi se greje na struju.

Kina je kao najveći svetski potrošač uglja u prvih osam meseci ove godine uvezla gotovo 198 miliona tona, a uvoz se svake godine smanjuju za oko 10 odsto. Ove godine je, međutim, uvoz povećan za više od trećine zbog nedostatka domaće proizvodnje, pa zvaničnici umiruju građane i poručuju da će do zime biti dovoljno uglja za elektrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis