Fokus

Tajvan kritikuje Peking, 38 kineskih ratnih aviona prešlo na teritoriju Tajpeja

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2021

-

10:18

Tajvan kritikuje Peking, 38 kineskih ratnih aviona prešlo na teritoriju Tajpeja
Tajvan kritikuje Peking, 38 kineskih ratnih aviona prešlo na teritoriju Tajpeja - Copyright Tanjug7Taiwan Ministry of Defense via AP

veličina teksta

Aa Aa

Iz Tajpeja, koji je proglašen glavnim gradom Tajvana, upućene su oštre kritike Pekingu zbog do sada najvećeg upada kineskih ratnih aviona u vazdušni prostor Tajpeja, jer je 38 aviona ušlo u defanzivnu zonu ostrva.

Tajvan, koji Peking smatra svojom teritorijom, žalio se više od godinu dana zbog čestih misija kineskih ratnih aviona u vazdušnoj zoni ovog ostrva, najčešće na jugozapadnom delu, u blizini ostrva Pratas. navodi Rojters.

Tajvanski lovci susreli su se sa 38 kineskih aviona u dva talasa u petak, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, koje je navelo da je Tajpej poslao lovce da upozore kineske avione, dok su protivvazdušni raketni sistemi odmah uključeni kako bi pratili situaciju, preneo je Rojters.

"Kina je bezobzirno učestvovala u vojnoj agresiji, nanoseći štetu regionalnom miru", izjavio je danas premijer Tajvana Su Ceng-Čang.

U prvom talasu naletelo je 18 aviona tipa J-16 i četiri Su-30, plus dva bombardera H-6 sposobna da nose nuklearno oružje, kao i jedan avion za ciljanje podmornica, dok je u drugom talasu bilo 10 aviona J-6, dva H-6 i osmatrački avion, preciziralo je ministarstvo.

Kina zasad ništa nije komentarisala, a tokom prethodnih letova govorila je da išla da zaštiti suverenitet teritorije, ali i zbog "dosluha" izmedu Tajvana i SAD.

Komentari (0)

Svet