Evropa

"Vruće kao u Barbadosu": Britancima poručeno da obuku džempere, umesto što bacaju 13 miliona tona CO2 podižući termostat

Komentari

Autor: Euronews

05/11/2021

-

23:05

"Vruće kao u Barbadosu": Britancima poručeno da obuku džempere, umesto što bacaju 13 miliona tona CO2 podižući termostat
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova kampanja za promenu ponašanja potrošača u Velikoj Britaniji poziva tamošnja domaćinstava da ne zagrevaju svoje domove na više od 21 stepen i da, umesto toga, razmotre druge načine da im bude udobno i toplo.

Kampanja "Obuci toplo" pokrenuta je nakon što je istraživanje jedine energetske kompanije u Velikoj Britaniji stvorene da pomogne domaćinstvima da koriste manje energije otkrilo da skoro polovina domova u zemlji zagreva termostat na 24 stepena Celzijusa, što je prosečna temperatura na Barbadosu.

Akcija će biti predstavljena širom zemlje u 657 dobrotvornih prodavnica. Svi koji žele da smanje račune za grejanje mogu da nabave džempere ili ostalu zimsku odeću i da ih drže dalje od deponije.

Kampanju su pokrenula dvojica heroja nacije - bivši golman Engleske i ekolog Dejvid Džejms i britanski modni dizajner Vejn Hemingvej, prenosi Euronews.

"Ne mogu da gledam ljude kako sede kod kuće zimi, nose majice, sa uključenim grejanjem", kaže Džejms, koji je uključen u brojne programe održivosti otkako se povukao iz profesionalnog fudbala.

"Nema apsolutno nikakvog smisla, a sada imamo dokaze koji otkrivaju uticaj koji ova vrsta ponašanja ima na planetu i džep".

I Energetski fond za uštedu energije i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuju da zimi grejanje kuće ne prelazi 21 stepen Celzijusa.

"Da bismo nadoknadili zagađenje koje stvaraju pregrejane kuće ovde u Velikoj Britaniji, morali bismo da posadimo 51 milion stabala svake godine – to je dovoljno da pokrijemo 392.000 fudbalskih terena", dodao je Džejms.

S obzirom da se 48 odsto britanskih domova zagreva tri stepena više, milioni tona ugljen-dioksida se nepotrebno emituju svake godine.

"Potpuno je logično staviti još jedan sloj i ima smisla na mnogo nivoa - za životnu sredinu, za vaše zdravlje (hladnije sredine pomažu u sprečavanju širenja brojnih bolesti) i vašeg džepa. Zašto ne bismo to uradili", zapitao se Hemingvej. 

Komentari (0)

Evropa