Društvo

Mihajlović: Ima više odgovornih za krizu u EPS, oko 9.000 korisnika i dalje bez struje

Komentari

Autor: RTS

15/12/2021

-

09:36

Mihajlović: Ima više odgovornih za krizu u EPS, oko 9.000 korisnika i dalje bez struje
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije trenutno nije u pogonu, a za aktuelnu energetsku krizu kriva je uprava EPS-a. Kad izađemo iz krize, videćemo ko je u celom lancu napravio problem, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka energetike za RTS. Ona je rekla da oko 9.000 korisnika nema struju, odnosno da oko 260 trafo-stanica nije u funkciji. U nedelju uveče je, kaže, bez struje bilo oko 126.000 korisnika.

"Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan. Mislim na investicije koje su morale da se ulože u nove stubove, mrežu, ali i održavanje. Rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno, a gde je manje dostupno, onda i ne odete. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju", istakla je ministarka energetike.

Ukazala je da EPS ima obavezu da spremi predlog zaključka da se umanje računi onim potrošačima koji nisu imali struju. Ona je istakla da kada ne obezbedite električnu energiju, morate za to i da odgovarate i da to svi moraju da shvate.

"Sneg je elementarna nepogoda, to je objektivni faktor problema, činjenica je da distributivni sektor ima mnogo problema. U svim oblastima energetike moramo da ulažemo mnogo više. Energetika se ne rešava u jednom danu i godini, sve što radite dođe na naplatu u jednom trenutku, pa kad se dese ove situacije, ili imate ili nemate struju", rekla je Mihajlovićeva.

profimedia

 

Ona je istakla da je to jedan deo priče,  a da je drugi deo priče unutar EPS-a, da imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu i da je  to i dalje jako mnogo. Mihajlovićeva je rekla i da je država obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali da to nije trebalo tako da se desi.

"Sistem je i dalje jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad bude rešeno, videćemo ko je u celom lancu napravio propuste svih ovih godina", poručila je Zorana Mihajlović.

Ministarka nije direktno odgovorila na pitanje da li se oseća odgovorno za propuste, ali je navela da "kad se napravi analiza, nikakav to problem nije, mnogo su važnije druge stvari".

"Energetika mora da promeni način kako funkcioniše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Cela Evropa pokušava da stabilizuje svoj sistem upravo sa termo sektorom zato što nema dovoljno vetra, obnovljivih izvora. Cena je jako visoka, 311 po megavat času, u martu je bila 50. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi. Propust svakako postoji", rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Nijedan kapacitet nije izgrađen 30 godina

Mihajlovićeva je napomenula da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.

"U elektroenergetskom sistemu, pre svega EPS-u, 30 godina nismo napravili nijedan kapacitet. Jedino što smo napravili jeste u gasu, Balkanski tok, i to nam toliko znači, to nam obezbeđuje gasnu sigurnost. Da imamo proširenje Banatskog dvora, ne bismo razmišljali da li imamo ili nemamo dovoljno količina od Ruske Federacije", navela je ministarka energetike. 

Ovo je, kaže, rezultat svega što smo radili, odnosno nismo prethodnih nekoliko godina. Ozbiljno je pitanje, ističe, što EPS nije obezbedio dovoljno uglja na svojim deponijama.

"Početak i kraj svih problema u EPS-u jeste pitanje dovoljnih količina i kvaliteta uglja. Mislim da ćemo o tome morati da donosimo određene odluke u narednim nedeljama. Kako god bilo, nemamo ga sada dovoljno, sami stručnjaci unutar EPS-a moraju da vide šta je to ugalj koji može da uđe u blokove, koji ne može, da nam se ne bi desila situacija da nam u roku od 30 minuta svi blokovi ispadnu", navela je ministarka.

profimedia

 

Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Zorana Mihajlović je rekla da ćemo "morati još više da radimo na tome".  Ukazuje da lokalna samouprava nije odgovorna za održavanje elektro-mreže, već elektrodistributivni sistem.

"Napravili smo plan gde mora posebno da se ulaže i gde mora posebno da se izvrši kontrola EDS će takođe morati da promeni neke stvari, ali mi se čini da je to jednostavnije rešiti. Bojim se da ćemo mnogo više problema imati unutar samog EPS-a jer moramo da regulišemo drugačije planiranje remonata, gde, kako, zašto otkopavati ugalj kako bismo dočekali sledeću zimsku sezonu potpuno spremni. Imali smo informaciju EPS-a u novembru i decembru da je sve spremno, pa se desilo šta se desilo", rekla je ministarka.

Finansijska šteta je, navodi, ogromna, ali trenutno nema preciznih brojki.

"Kad sve u sistemu bude bilo stabilno, onda možemo da sednemo i da vidimo ko je sve ovde zakazao. Situacija je sada vrlo ozbiljna", naglasila je ministarka. 

Ponovila je da se cena struje, gasa i toplotne energije za domaćinstva neće menjati do kraja zimske sezone. Mihajlovićeva napominje da se sada ne razmišlja o restrikcijama struje, dodajući da "sve može da se reši, ali da je pitanje koliko sve to košta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija