Društvo

Mihajlović: Van napona 2.200 trafo stanica, svi kvarovi će biti popravljeni u naredna dva dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

13/12/2021

-

10:35

Mihajlović: Van napona 2.200 trafo stanica, svi kvarovi će biti popravljeni u naredna dva dana
Mihajlović: Van napona 2.200 trafo stanica, svi kvarovi će biti popravljeni u naredna dva dana - Copyright ZORAN PETROVIC

veličina teksta

Aa Aa

Zbog velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji cele Srbije registrovan je veći broj kvarova na distributivnoj mreži zbog čega je veći broj domaćinstava ostao bez struje, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva. Ministarka je, sa v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, danas obišla Termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu gde je takođe došlo do zastoja u proizvodnji električne energije.

Posle obilaska, Mihajlovićeva je rekla da su i dalje najveći problemi na teritoriji Šapca, Loznice, Užica, Čačka i Kraljeva.

"Ekipe su na terenu sve vreme. Radi se u otežanim uslovima, ali očekujemo da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva. Oko 2.200 trafo stanica na distributivnoj mreži je van napona, što je oko 30 odsto ukupnog kapaciteta", rekla je ministarka energetike.

Grčić je rekao da je do kvara na bloku A TENT-a došlo zbog lošeg kvaliteta uglja koji je dodatno bio natopljen snegom, te da se sada intenzivno radi na dopremanju novog uglja kako bi kvar najpre na bloku A2 bio rešen. On očekuje da će Obrenovčani dobiti grejanje najkasnije posle podneva.

EPS: Otklanjanje kvarova otežano zbog neprohodnih puteva

Iz javnog preduzeća "Elektrodistribucija Srbije" su saopštili da su sve raspoložive ekipe danonoćno angažovane na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije.

"I tokom protekle noći, ekipe EPS su u izuzetno teškim uslovima, intenzivno radile na saniranju kvarova i štete na elektrodistributivnoj mreži širom Srbije. Posao na otklanjanju kvarova biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno redovno snabdevanje električnom energijom", naveli su iz EPS.

Oni su istakli da je otklanjanje kvarova otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima i apelovali na nadležne službe, odnosno komunalna preduzeća u okviru lokalnih samouprava, da obezbede prohodnost lokalnih puteva, posebno u planinskim predelima, kako bi službe EPS mogle da priđu lokacijama na kojima se desila šteta i saniraju kvarove na distributivnoj mreži u najkraćem mogućem roku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija