Biznis vesti

Mihajlović: Gas i struja neće poskupeti, dug Srbijagasu i EPS-u veći od milijardu evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2021

-

17:05

Mihajlović: Gas i struja neće poskupeti, dug Srbijagasu i EPS-u veći od milijardu evra
Zorana Mihajlović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, kao i da cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone.

 

Ona je nakon sastanka sa delegacijom Međunarodnog  monetarnog fonda i sa predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa izjavila da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije i pokrenu strukturne promene koje će dovesti do efikasnog rada.


"Razgovarali smo o finansijskom stanju svakog preduzeća i složili smo se da najpre investicioni planovi moraju da budu jasni i precizni, da se pokrenu kapitalne investicije, pre svega kada je reč o EPS-u, kao i distributivnoj elektroenergetskoj i gasnoj mreži, odnosno promenama u radu „Srbijagasa“ i „Transnafte“. Ukoliko ne budemo ulagali u gasne interkonektore, distributivnu mrežu, visokonaponsku mrežu, ali i nove kapacitete, nećemo moći da zadovoljimo potražnju za gasom i električnom energijom. Suština je da stvorimo i energetske koridore i budemo nezaobilazni energetski faktor u regionu“, izjavila je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Ona je posle razgvora sa delegacijom koju su predvodili Jan Kes Martejn, načelnik Jedinice za jugoistok u Evropskom odeljenju i Julija Ustjugova, šefica Kancelarije MMF u Beogradu, rekla da je ovo važan trenutak, s obzirom na to da je ove godine Srbija ušla u proces energetske tranzicije i neophodno je da javna preduzeća pokrenu svoje strukturne promene i budu efikasnija.

"Velike su obaveze i odgovornost pred svim državnim preduzećima, koja moraju da budu efikasnija u svom funkcionisanju i da naplaćuju svoja potraživanja", rekla je Mihajlovićeva.

Ona  je istakla da su dugovanja prema Srbijagasu gotovo 900 miliona evra, a prema Elektroprivredi Srbije 20 milijardi dinara, to je ukupno više od milijardu evra.

"Rukovodstvo tih preduzeća mora da bude konkretnije i efikasnije u svom radu i hitno krene u nove investicione cikluse. Ne sme biti kašnjenja, kao što je slučaj sa dosadašnjim investicijama EPS-a, jer svaki dan kašnjenja u realizaciji investicija je ozbiljan problem u obezbeđivanju energetske sigurnosti i zadovoljenju potreba koju za energijom imaju i privreda i domaćinstva. Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da u tom procesu pomognemo“, istakla je Mihajlović.

profimedia

 

Ona je rekla da, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, kao i da cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone.

Tokom sastanka sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, osim reformi javnih preduzeća, bilo je reči i o strateškim okvirima za razvoj energetike, investicionom ciklusu i zelenoj agendi koju sprovodi Ministarstvo, kao i gasnoj diverzifikaciji i planovima u vezi sa promenama u rudarskom sektoru koje se sprovode sa ciljem modernog, održivog i zelenog rudarstva.

"Doneli smo nove zakone, pri kraju je izrada podzakonskih akata i strateških dokumenata, nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i strategijae razvoja energetike do 2030, sa vizijom do 2050. godine. Pripremili smo i plan investicija, čija je vrednost 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za OIE. To je naš novi model rasta i mogućnost da unapredimo privredni ambijent", istakla je Mihajlović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis