Biznis vesti

Varufakis: Sledeća godina će pokazati da su priče o ekonomskoj krizi poput one iz 1970. bile preuveličavanje

Komentari

Autor: FoNet

30/12/2021

-

12:42

Varufakis: Sledeća godina će pokazati da su priče o ekonomskoj krizi poput one iz 1970. bile preuveličavanje
Varufakis: Sledeća godina će pokazati da su priče o ekonomskoj krizi poput one iz 1970. bile preuveličavanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstojeća godina će pokazati da su sve priče o povratku stagflacije kakva se desila 1970. bile preuveličavanja, ocenio je grčki ekonomista i nekadašnji ministar finansija Grčke Janis Varufakis u svojim predviđanjima za 2022. godinu. Varufakis očekuje i da se "eksperimentisanje" kineske Centralne banke sa digitalnom valutom renminbi nastaviti da plaši zvaničnike američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, ali da će oni ipak biti previše uzdržani da bi izdali sopstveni kripto dolar ili evro.

"Zašto? Zato što bi Volstrit i frankfurtske banke 'vrištale do neba' plašeći se gubitka svog monopola nad plaćanjem kada centralne banke svakom građaninu daju digitalni novčanik", ocenio je Varufakis, jedan od lidera levičarskog Pokreta za demokratizaciju Evrope 2025.

Osvrćući se na političke prilike, očekuje da će se u sledećoj godini dodatno produbiti "politička paraliza" sa obe strane Atlantika.

"Rad administracije američkog predsednika Džoa Bajdena biće usporen zbog straha od mogućeg gubitka na izborima za Kongres u novembaru, dok će se EU suočiti sa rastućim podelama kada nova nemačka vlada počne da zahteva nove štednja u zemljama koje to najmanje mogu da priušte", predviđa Janis Varufakis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis