Biznis vesti

Nemačka produžila rok za pomoć privrednicima do septembra

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

11:52

Nemačka produžila rok za pomoć privrednicima do septembra
Nemačka produžila rok za pomoć privrednicima do septembra - Copyright EPA/AARON UFUMELI

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka će produžiti ekonomsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom virusa korona do kraja septemba kako bi im pomogla da posle krize što pre počnu normalno da posluju, objavila je vlada. Pomoć, koju bi firme u najvećoj evropskoj ekonomiji mogle da dobiju ako dokažu da su im prihodi pali zbog krize, trebalo je da bude ukinuta na kraju juna.

„Ovo je važan signal koji bi trebalo da omogući da sve kompanije nakon krize ponovo krenu da rade punom parom", rekao je u sredu ministar privrede Peter Altmaier.

"Ekonomija se, srećom, oporavila, ali to trenutno još ne važi za sve. Zato onima kojima je još potrebna podrška šaljemo jasan signal kako bismo im pružili jasan osećaj sigurnosti i omogućili planiranje", dodao je ministar.    

Od početka epidemije preduzećima je na raspolaganje stavljeno više od 105 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo.

Kabinet kancelarke Angele Merkel takođe je u sredu odlučio da produži program subvencionisanja plata radnicima koji rade skraćeno do kraja septembra kako bi ublažio posledice krize na tržištu rada.

Program omogućuje poslodavcima da u razdoblju pada privrednih aktivnosti umesto otkaza skrate radno vreme radnicima. Cilj je sačuvati radna mesta i sprečiti skok nezaposlenosti u krizi. Vlada je za programe subvencioniranja plata izdvojila oko 32 milijarde eura.

Preporuka za vas

Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji
Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane

Komentari (0)

Biznis