Privreda

Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2021

-

16:32

Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane
Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,7 odsto, te da je Srbija ponovo ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu bruto domaćeg proizvoda.

"Veoma smo zadovoljni rezultatima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS), a prema kojima smo u prva tri meseca ove godine ostvarili rast BDP u iznosu od 1,7 odsto. Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat", naveo je Mali u saopštenju dostavljenom medijima.

Ističe da je neverovatno da, iako pandemija i dalje traje, Srbija ostvaruje odlične rezultate na svim poljima i jedan je od lidera ne samo u borbi sa pandemijom, nego i u rastu BDP.

Mali je dodao i da je, prema trenutnoj fleš proceni Eurostata, Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP, a izrazio je i uverenje da će tako biti i nakon objavljivanja konačnih podataka za prvi kvartal, koje će Eurostat objaviti u junu mesecu.

Podsetio je i da je prema fleš proceni RZS, objavljenoj 5. maja ove godine, realni rast BDP u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,2 odsto BDP, te da se sada, kada su objavljeni konačni podaci, vidi da je taj rast bio i veći.

Mali je naglasio i da je industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine veća za 33,9 odsto u odnosu na april 2020. godine, a da je u odnosu na prosek 2020. godine veća za 5,8 odsto.

Kako je dodao, industrijska proizvodnja u periodu januar - april 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za 10,1 odsto.

"Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, kroz rast BDP otvara se i prostor za povećanje penzija i plata, čime se dalje radi na poboljšanju kvaliteta života građana Srbije.

"Ne smemo zaboraviti ni da je Srbija prošlu, 2020. godinu, završila sa jednim od najboljih rezultata u Evropi, s obzirom da smo imali najmanji pad od minus jedan odsto. Imali smo veoma izdašne pakete podrške građanima i privredi, uspeli smo da očuvamo proizvodne kapacitete i radna mesta, i zaista možemo da budemo ponosni na postignute rezultate", zaključio je Mali.

Preporuka za vas

Mali: Srbija izbegla "crne scenarije", upkos krizi i pomoći, naš javni dug ispod 60 odsto BDP
Šta donosi novi Zakon o zaštiti poslovne tajne - kazna za "biznis izdaju" do tri miliona dinara

Komentari (0)

Biznis