Privreda

Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari

Autor: Zlatica Radović / Jovan Đurić

01/06/2021

-

21:00

Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji
Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svaka druga firma osnovana pre pet godina u Srbiji, više ne postoji. Od ukupno 41.523 privrednih društava i preduzetnika, danas je aktivno njih 21.886. Prema podacima Agencije za privredne registre, od 8.180 privrednih društava, preživelo je 5.806, dok je 2.374 obrisano iz njihove evidencije. U istoj godini osnovane su 33.434 preduzetničke radnje, od kojih danas više ne radi čak 17.263.

Kod privrednih društava kao najrizičnija se pokazala peta godina poslovanja u kojoj je od biznisa odustalo čak 1.039 firmi. Među preduzetnicima, prema statistici Agencije za privredne registre, prva i druga godina su najteže. Već tokom 2015. i 2016. katanac na poslovanje je stavilo čak 7.326 preduzetnika.

Važna razlika između privrednog društva i preduzetnika, osim glavne da je privredno društvo pravno lice, a preduzetnik i dalje fizičko, proizilazi iz toga da preduzetnik odgovara za sve obaveze iz obavljanja delatnosti svojom celokupnom imovinom. U pravnom licu postoji jasno definisana odgovornost osnivača, odnosno zakonskog zastupnika u tom pravnom licu, kao i imovina društva u odnosu na imovinu fizičkih lica.

Kako APR navodi, prošle godine je osnovano 9.176 privrednih društava, a do 12. aprila je njih 62 izbrisano. Preduzetnici su se pokazali kao manje otporni na izazove u prvoj godini poslovanja, pa je od 29.810 koji su lane mislili da imaju odličan biznis plan, do polovine aprila već odustalo njih 1.800, što predstavlja čak šest odsto radnji.

U Centru za programe podrške privredi Privredne komore Srbije navode da su najčešći izazovi sa kojima se suočavaju početnici u poslovanju pri osnivanju i vođenju posla u ranoj fazi poreska opterećenja, pristup finansiranju i znanje i veštine osnivanja i vođenja preduzeća.

"Za ovu grupu privrednika trenutno ne postoji dovoljno adekvatne podrške niti stabilnih izvora finansiranja, zato što se za razliku od većine evropskih zemalјa, Srbija gotovo isklјučivo oslanja na komercijalne banke kao izvor finansiranja privrede, koje svojim uslugama ne prepoznaju u potpunosti početnike u poslovanju. Bankama su početnici u poslovanju „rizična grupa“, te kako bi dobili sredstva od poslovnih banaka početnici u poslovanju moraju da imaju minimum dva bilansa", navode u Centru za programe podrške PKS.

Oni ističu da početnici uglavnom u prve dve godine poslovanja ne mogu da naprave rezultate koji bi zadovoljili investitore, investicione fondove ili banke, tako da im je jedini preostali vid finansiranja državna pomoć namenjena početnicima u poslovanju preko državnih agencija ili fondova.

"Međutim, i oni su limitirani, kako po broju tako i po ukupnim finansijskim sredstvima koja plasiraju preko javnih poziva i programa. Početnicima u poslovanju u velikoj meri nedostaju ključna znanja i veštine kako za otpočinjanje, tako i za uspešno vođenje posla. Trenutno je aktivno više od 30 inkubatora i naučno-tehnoloških parkova, startap centra i habova na teritoriji Srbije, koji u okviru svojih aktivnosti nude i edukativno-savetodavnu podršku početnicima u poslovanju u ranim fazama razvoja preduzeća", ističu u PKS.

Oni napominju da je ulazak i izlazak iz poslovnog sveta neizbežan proces i navode da se među najčešćim razlozima zbog kojih nastaje kriza u početnim godinama poslovanja javlja to da privrednici poslovanje najčešće započinju sa poslovno-investicionim planom koji nije dovoljno dobro postavljen ili bez njega. Pored toga, kako kažu, javlja se i nedostatak poslovne strategije, ali i preambiciozno postavljena finansijska projekcija budućeg poslovanja.

"Prema podacima Evropske komisije, biznisi koji su ponovo pokrenuti rastu brže od onih koji posluju prvi put, uzimajući u obzir promet i nova radna mesta. Jedna petina uspešnih privrednika se već suočila sa prvim neuspehom. U najvećem broju slučajeva, poslovni neuspeh se desio ne zbog nestručnosti privrednika već zbog nepoznavanja tržišta", kažu u PKS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis