Privreda

APR: Male i srednje firme najviše doprinele rastu privrede

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

12:44

APR: Male i srednje firme najviše doprinele rastu privrede
APR: Male i srednje firme najviše doprinele rastu privrede - Copyright EPA/AARON UFUMELI

veličina teksta

Aa Aa

Tokom prošle godine rastu ukupne profitabilnosti privrede najviše su doprinela srednja i mala privredna društva, jer su za trećinu uvećala dobitak u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su mala privredna društva zabeležila najizraženiji rast profitabilnosti po stopi od 34,2 odsto, podaci su Agencije za privredne registre.

Prema podacima APR-a, koja je obradila 106.111 privrednih društava, u Srbiji posluje 87 odsto mikro preduzeća, 10,9 odsto malih, 1,7 odsto srednjih i 0,4 odsto velikih privrednih društava.

Rast profitabilnosti je kod srednjih privrednih društava bio praćen rastom broja zaposlenih za 19.239 radnika, dok su mala privredna društva ostvarila bolji rezultat uz smanjenje broja zaposlenih za 5.144 radnika.

Najveći pozitivan neto rezultat su generisali veliki sistemi, čiji je ukupan dobitak uvećan za 2,2 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, a ova društva su zabeležila i najveći rast broja zaposlenih, za 29.101 radnika.

Logo

 

Posledice krize najviše su se odrazile na poslovanje mikro preduzeca, koja su ostala u sferi negativnog rezultata, pri čemu je njihov gubitak smanjen za 16,4 odsto na godišnjem nivou, dok je broj zaposlenih povećan za 396 radnika u odnosu na prethodnu godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis