Biznis vesti

Indija razmatra ublažavanje ograničenja na kineske investicije

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

10:11

Indija razmatra ublažavanje ograničenja na kineske investicije
Nju Delhi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Indija razmatra ublažavanje ograničenja na neke kineske investicije, izveštava "Blumberg njuz" pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjem.

Trenutno, za ulaganje nekog privrednog subjekta iz Kine, koja deli kopnenu granicu s Indijom, potrebno je odobrenje vlade u Nju Delhiju, što znači da ne mogu da dobiju dozvolu takozvanim "automatskim putem".

Vlada premijera Narendre Modija sada razmatra izuzeće od te prakse za kompanije u kojima je strano vlasništvo manje od 10 posto, navodi se u izveštaju "Blumberga".

Ovaj list dodaje da se indijska vlada odlučila da preispita tu praksu, jer su zahtevi za odobrenje ulaganja vredni 6 milijardi dolara zaglavili u birokratiji, a odluka o ublažavanju ograničenja mogla bi da bude doneta već sledećeg meseca.

Političke tenzije između Indije i Kine eskalirale su 2020. nakon što su se njihovi vojnici sukobili na spornoj granici na Himalajima.

Od tada, Indija nastoji da ograniči kineska ulaganja u strateški osetljive kompanije i sektore, zabranila je niz kineskih mobilnih aplikacija i podvrgla uvoz kineske robe dodatnoj kontroli.

Komentari (0)

Biznis