Biznis vesti

Od ponedeljka testiranje brze pruge između Beograda i Novog Sada, staje i BG Voz

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

14:07

Od ponedeljka testiranje brze pruge između Beograda i Novog Sada, staje i BG Voz
Brza pruga - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Dinamička testiranja na pruzi za velike brzine između Beograda i Novog Sada počeće u ponedeljak, 17. januara, zbog čega će do 4. februara biti obustavljen saobraćaj u periodima od 6.30 do 17.30 sati, saopštile su danas "Infrastrukture železnice Srbije". Na toj pruzi su predviđene brzine do 200 kilometara na sat.

Dinamička ispitivanja novoizgrađene brze pruge obavljaće "Infrastruktura železnice Srbije", u saradnji sa specijalizovanom kompanijom Nemačkih železnica "Deutsche Bahn" koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje će se obavljati fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara. Ovaj posao biće obavljan svakodnevno od sedam do 17 sati, odnosno u vidnom delu dana.

Do testiranja dolazi u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad, a dinamika će zavisiti i od temperature i vremenskih uslova u kojima treba da se obavi.

Infrastrukture navode da će svakodnevno od 17. januara do 4. februara u periodu od 6.30 do 17.30 sati, biti obustavljen železnički saobraćaj na toj pruzi, što uključuje vozove iz sistema beogradske gradske železnice BG Voz, kao i vozova na relacijama od Beograda za Rumu, Šid i Zvornik.

"Tokom dinamičkih ispitivanja pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada neovlašćenim licima zabranjen je bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž čitave pruge", navodi se u saopštenju.

Povremeno zatvaranje prelaza

Dodaje da će u periodu dinamičkih testiranja biti pojačano prisustvo pripadnika MUP-a i službe obezbeđenja duž čitave deonice. Za vreme dinamičkih testiranja na trasi brze pruge Beograd - Novi Sad u funkciji će biti dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica (ulica Carice Jelene i Šangajska) i u Kamendinu (ulica Jurija Rakitina).

Saopšteno je da će prelazi povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima će se obavljati dinamičko testiranje brze pruge.

"Na ova dva putna prelaza biće angažovana Saobraćajna policija MUP-a Srbije, koja će biti zadužena za nesmetano funkcionisanje drumskog saobraćaja preko pruge", navodi se u saopštenju.

Iz Infrastrukture apeluju i upozoravaju sve učesnike u drumskom saobraćaju na putnim prelazima Batajnica i Kamendin da poštuju saobraćajnu signalizaciju i propise. Naglašeno je da je to posebno važno kada ovi putni prelazi budu povremeno zatvarani zbog prolaska mernih kola kako bi se sačuvala bezbednost saobraćaja i zaštitili ljudski životi.

"Infrastruktura železnice Srbije" uputila je izvinjenje svim korisnicima usluga zbog obustave železničkog saobraćaju na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, a posebno putnicima beogradske gradske železnice BG Voz.

Komentari (0)

Biznis