Biznis vesti

Mihajlović: Nije dovoljan jedan zakon, već je potrebno posebno ministarstvo za zelenu transformaciju

Komentari

Autor: Nova ekonomija / Euronews

20/01/2022

-

09:37

Mihajlović: Nije dovoljan jedan zakon, već je potrebno posebno ministarstvo za zelenu transformaciju
Zorana Mihajlović - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da ko želi da vidi Srbiju kao energetski nezavisnu i kroz 10, 20 i 30 godina, zalagaće se za investicije u zelenu energiju, a ne za oslanjanje na resurse kojima nije bogata, kao što je gas, ili za potpunu zavisnost od uglja, saopštili su iz Ministarstva energetike. Oni su preneli izjavu Mihajlović iz intervjua Novom magazinu u kojem je istakla da bi ovom temom trebalo da se bavi posebno ministarstvo, a da rešenje nije u stopiranju energetske tranzicije Srbije, nego u saradnji i planiranju razvoja elektroenergetskog sistema i investiranju u nove energetske kapacitete.

"Zakon o korišćenju OIE je prošao široku javnu raspravu i u njegovoj izradi su, uz Ministarstvo učestvovala upravo ona preduzeća koja sad traže izmene i odlaganje primene ovog propisa. Za izgradnju bilo koje elektrane potreban je novac, ali izgleda da je za neke problem samo kad se novac ulaže u elektrane koje koriste OIE. Ovde je reč o kapacitetima čija je gradnja planirana u narednih deceniju ili dve, a ne o elektranama koje čekaju da budu priključene na mrežu sutra, za mesec ili godinu dana“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je problem balansiranja koji se predstavlja kao nepremostiva prepreka razvoju OIE nešto sa čime se susreću i druge zemlje i da rešenje nije u stopiranju energetske tranzicije nego u gradnji novih energetskih kapaciteta, što se pre svega odnosi na reverzibilne HE Bistrica i Đerdap 3.

"Ova oblast je toliko važna za razvoj da nije dovoljno da postoji jedan zakon u ovoj oblasti, nego bi u novoj Vladi trebalo da postoji i posebno Ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost. Verujem da je čista i zdrava Srbija ono što treba da ostavimo budućim generacijama, kao i da odustajanje od zelene energije nije stav većine ljudi u Srbiji. Mislim da bi bilo veoma važno i korisno da ponovo otvorimo razgovor o ovom pitanju i da vidimo ko je za, ko protiv zelene energije, kao i ko je deklarativno za, ali svojim činjenjem ili nečinjenjem radi protiv zelene energije“, izjavila je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis