Biznis vesti

Mićović: Barel nafte bi ove godine mogao dostići cenu od 100 dolara

Komentari

Autor: TV Prva / Tanjug

20/01/2022

-

10:55

Mićović: Barel nafte bi ove godine mogao dostići cenu od 100 dolara
Mićović: Barel nafte bi ove godine mogao dostići cenu od 100 dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je jutros da se sadašnji skok cene sirove nafte razlikuje od ranijih jer, po svemu sudeći, neće biti kratkog daha, pa analitičari procenjuju da u toku ove godine možemo očekivati cenu nafte i do 100 dolara po barelu. On je podsetio da je tih najava bilo i ranije, ali da one nisu bile realne i napomenuo da se sada dešava više stvari istovremeno, koje utiču na rast cena.

"Napad na postrojenja u Saudijskoj Arabiji, napeto je na granici Ukrajine, a najkrupnija stvar koja se desila u poslednja dva dana je zapravo havarija na vrlo bitnom naftovodu koji iz Iraka naftu dovozi na Mediteran, gde se utovaraju brodovi za naš region", rekao je on gostujući na TV Prva.

Prema Mićovićevim rečima, kada se ovoj situaciji doda i činjenica da kovid više ne ostavlja ranije posledice i da bez obzira na pikove korone, potrošnja nafte raste, rezultat te dve stvari jeste skok cena nafte i goriva.

Gostujući u istoj emisiji urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković je rekla da cenu nafte podgrevaju i trenutne geopolitičke igre vezane za Ukrajinu i Rusiju. Navela je da ima prognoza da će barel nafte naredne godine dostići cenu i do 150 dolara i ukazala da nekada ovakve najave služe za veštačko dižanje cena.

"I lane su neki najavljivali da će ove godine barel koštati 200 dolara pa se to nije dogodilo. Ovde je ključno pitanje hoće li OPEK kome ne odgovara da nafta previše poskupi, jer bi se onda smanjila potraznja, uspeti da izbalansira sve to na svetskom trzištu", navela je Putniković.

Govoreći o tome kako će se poskupljenje nafte u svetu, koja jutros košta 88 dolara za barel, odraziti na cene goriva kod nas Tomislav Mićović je naveo da je u poslednje četiri nedelje gorivo poskupelo za dva dinara.

Akcize dižu cenu za oko 5, 5 dinara

Naveo je da nas u skladu sa Zakonom o akcizama, čeka i indeksacija akciza, jer se njeni iznosi svake godine usklađuju sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj kalendarskoj godini. Shodno tome ove godine bi prema njegovim rečima usklađivanje trebalo da iznosi 5,5 dinara, što je, ukazao je on više nego za četiri prethodne godine zajedno.

"Usklađivanje je 2019. bilo 1,30 dinara, godinu dana kasnije 1,20 dinara, a lane 0,89 dinara", naveo je Mićović.

Istakao je da u sadašnjoj situaciji, državama pa i našoj, ostaje da gledaju da smanje svoj udeo u ceni goriva, odnosno da smanje akcize, kako se globalni uticaj poskupljenja sirove nafte ne bi pogubno odrazio na ekonomiju. Naveo je da od 1. decembra prošle godine postoji inicijativa Udruženja naftnih kompanija za različito akcizno opterećenje pojedinih potrošača, jer kako je rekao, svi potrošači ne bi trebalo da plaćaju istu akcizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis