Novac

Dizel od januara skuplji za 10, a benzin 14 odsto, vozači strahuju da ih tokom leta čeka novi udar na novčanik

Komentari

Autor: Zlatica Radović

13/06/2021

-

09:26

Dizel od januara skuplji za 10, a benzin 14 odsto, vozači strahuju da ih tokom leta čeka novi udar na novčanik
Dizel od januara skuplji za 10, a benzin 14 odsto, vozači strahuju da ih tokom leta čeka novi udar na novčanik - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vozači u Srbiji poslednjih dana primetili su da za uobičajeni novac koji potroše prilikom sipanja goriva pređu nešto manju kilometražu. Cene goriva na pumpama od početka godine rasle su malo po malo. Šta je uzrok rasta i do kada se može očekivati takav trend?

Litar benzina je u Srbiji za prvih šest meseci ove godine u proseku poskupeo za oko 19 dinara, dok je cena evrodizela veća za 15, a autogasa za nešto manje od sedam dinara.

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, u prvoj polovini ove godine nafta je poskupela za 40 odsto, dok je cena benzina u tom periodu u Srbiji skočila za 14,4 odsto, a dizela za 10,8 procenata.

Litar benzina je u januaru koštao oko 134 dinara, 7. juna je na benzinskim stanicama mogao da se natoči u proseku za 153 dinara, dok je danas na većini pumpi skuplji još za dinar. U prvom mesecu ove godine, dizel je bio oko 142 dinara, a početkom juna je premašio 157 dinara. Udar na novčanik osete i oni koji voze na autogas koji je sa 76 dinara skočio na 83. 

Kakva nas situacija čeka tokom leta?

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li ćemo za punjenje rezervoara tokom letnje sezone morati da izdvojimo još više novca, a podeljena su mišljenja i među svetskim energetskim analitičarima.

Oni su saglasni da svet čeka period viših cena goriva, ali ne i oko toga u kolikoj meri bi ono moglo da poskupi i kada. Sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, smatra da će to zavisti i od brzine kojom će se ekonomije oporavljati od krize.

"Cene goriva se u oba smera neprekidno koriguju u zavisnosti od promene troškova naftnih kompanija ili državnih dažbina. Ceo svet je u iščekivanju scenarija povratka u stanje pre kovid pandemije, a od tog scenarija i spremnosti naftnog sektora da za kratko vreme odgovori brzorastućim zahtevima zavisiće i snabdevenost i cena goriva“, kaže za Euronews Srbija sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Udruženje naftnih kompanija Srbije

 

Na cene u našoj zemlji i na drugim tržištima najveći uticaj imaju promene kotacija derivata sirove nafte. Brent je od oko 51 dolar u januaru, uz velike oscilacije proteklih meseci, kada je rastao do 70,42 dolara po litru, i padao ispod 62 u martu, u junu dostigao cenu od 71, 49 dolara. Prosečna cena sirove nafte u prvoj polovini godine bila je 63,73 dolara.

Sekretar Udruženja naftnih kompanija ističe i da cene goriva ne prate cene sirove nafte samo kada one rastu i podseća da su tokom prošle godine kada je cena barela nafte brent pala sa 59 na 29 dolara, tada benzin i dizel u Srbiji pojeftinili za oko 18 odsto.

Udruženje naftnih kompanija Srbije

 

Mićović napominje da se nacionalna tržišta međusobno razlikuju i po potrošnji i po dostupnosti različitih izvora derivata nafte, u čemu, kako kaže, hrvatsko tržište, koje je na Meditaranu ima veliku prednost, i naravno po konkurenciji distributera, ali su dugoročno trendovi promena cena goriva jednaki.

"Razliku u cenama goriva između različitih zemalja u većoj je meri posledica razlike u državnim dažbinama nego u cenama po kojima derivate nafte prodaju naftne kompanije. Potrošači u Makedoniji, Bosni i Hrecegovini, pa i Bugarskoj i Rumuniji nisu zahvalni za regionalno najniže cene goriva naftnim kompanijama, već državama koje su propisale najniže dažbine na promet goriva“, kaže Mićović.

Preporuka za vas

Bankarske usluge poskupele, naplaćuje se i provera stanja na bankomatu – da li su korisnicima vezane ruke

Komentari (0)

Biznis