Biznis vesti

Evropske berze na novim rekordnim nivoima

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2021

-

10:13

Evropske berze na novim rekordnim nivoima
Evropske berze na novim rekordnim nivoima - Copyright Tanjug AP/Nicole Pereira/New York Stock Exchange via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropske berze beleže danas nove rekordne nivoe, podržane rastom akcija energetskih kompanija i prozvođača robe namenjene potrošnji građana, pošto su snažni ekonomski podaci iz SAD-a i Evrope podigli investiciono raspoloženje.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 0,4 procenta na ranom trgovanju, nakon što je na prethodnoj sesiji zabeležio rekordno visoku vrednost, izveštava Rojters.

Snažna ekspanzija fabričke aktivnosti u SAD i Evropi u maju podstakla je u utorak skok akcija na svetskim tržištima kapitala do novih najviših nivoa, a investitori sada očekuju da će američki podaci o broju novih otvorenih radnih mesta, koji treba da budu objavljeni u petak, potvrditi solidan oporavak najveće svetske ekonomije.

Akcije naftnih i gasnih kompanija porasle su za 1,1 procenat rezultirajući dobicima u tim sektorima u Evropi, podstaknute usponom cena sirove nafte nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da ostanu pri svom planu o postepenom povećanju isporuka na tržišta u junu i julu.

Danski proizvođač luksuznih televizora i stereo uređaja Bang&Olufsen registrovao je skok cene akcija od čak 11,9 posto, nakon što je objavio optimističnu prognozu zarade za celu godinu, a ojačale su i akcije švedske kompanije Volvo Kamioni, za solidnih 2,7 procenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis