Biznis vesti

Revizori pronašli 3.100 propusta u radu državnih organa i javnih preduzeća - najviše nepravilnosti na tenderima

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

16:11

Revizori pronašli 3.100 propusta u radu državnih organa i javnih preduzeća - najviše nepravilnosti na tenderima
Revizori pronašli 3.100 propusta u radu državnih organa i javnih preduzeća - najviše nepravilnosti na tenderima - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Državna revizorska institucija (DRI) započela je postupak revizije 111 korisnika javnih sredstava. Kako je saopšteno, DRI je postupak započela po utvrđenom Programu revizije za 2022. godinu, a objavljen je spisak svih subjekata čije će poslovanje biti analizirano.  Glavni državni revizor Duško Pejović je rekao da je DRI tokom prethodnih kontrola predala nadležnim organima više od 3.100 dokumenata o uočenim nepravilnostima.

On je za RTS naveo da je DRI podnela 2.248 prekršajnih prijava, 240 krivičnih i 272 zahteva za privredni prestup, 234 informacije tužilaštvima i 114 informacija drugim državnim organima. Pejović je ukazao da se najveći broj prijava i prekršajnih i krivičnih zasniva na postupcima javnim nabavki, u vezi sa tenderima. 

On je napomenuo da su u poslednjim izveštajima za 2021. godinu u finansijskim revizijama uočene nepravilnosti u smislu neadekvatnog evidentiranja uplata i isplata, pogrešne ekonomske i funkcionalne klasifikacije, odnosno da li je manje ili više evidentirano.

"Negde je propušteno da bude evidentiramo, negde duplo evidentirano, a negde je manje ili više. Najveće nepravilnosti su u vezi sa javnim nabavkama na svim nivoima", istakao je Pejović.

Budžet i ministarstva prvi na proveri

Državna revizorska institucija danas je objavila spisak prvih 111 subjekata čija su revizuju započeli u 2022. godini. Državni revizori su započeli kontrolu Završnog računa budžeta Srbije, ministarstva privrede, trgovine, građevinarstva, rudarstva, finansija, odbrane, unutrašnjih poslova, zdravlja, prosvete, za ljudska i manjinska prava, poljoprivrede te Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva za rad.

Na spisku su i Generalni sekretarijat Vlade Srbije, Republička direkcija za imovinu, Republički zavod za statistiku, i Narodna skupština. Revizije su počele i za više akademija strukovnih studija, autonomnu pokrajinu Vojvodinu, gradove Beograd i Novi Sad i 20 opština.

Na spisku je i 16 javnih preduzeća po gradovima i opštinama, više centara za socijalni rad, završni račun i konsolidovani izveštaj RFZO, kao i PIO fond. Revizori analiziraju i izveštaje sva tri univerzitetska klinička centra, pojedine bolnice i domove zdravlja. Pod kontrolom DRI je i više republičkih javnih preduzeća, agencija i instituta.

"S obzirom da je Program revizije poverljiv, DRI će u toku godine sukcesivno objavljivati preostale subjekte revizije u skladu sa izdavanjem Zaključaka o sprovođenju revizija", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

"Velliki brat" za javna preduzeća prvi korak ka digitalizaciji privrede

Komentari (0)

Biznis