Biznis vesti

Nema više "zlatnih viza", Britanija ih ukida za strane investitore: Pozivi da se zaustavi priliv "prljavog" ruskog novca

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

09:19

Nema više "zlatnih viza", Britanija ih ukida za strane investitore: Pozivi da se zaustavi priliv "prljavog" ruskog novca
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada bi trebalo da ukine šemu dodele "zlatnih viza" stranim investitorima zbog sve češćih poziva da se zaustavi priliv "prljavog" ruskog novca u Veliku Britaniju.

Jedan neimenovani vladin izvor potvrdio je izveštaje da će sledeće nedelje doći do ukidanja viza za investitore prvog reda, koje omogućavaju boravak u Britaniji onima koji investiraju najmanje dva miliona funti, prenosi BBC. Ovaj šema je uvedena 2008. godine kako bi se ohrabrili bogati ljudi izvan EU da investiraju u Ujedinjeno Kraljevsto.

Međutim, ova šema je već neko vreme na razmatranju zbog zabrinutosti od mogućih zloupotreba. Očekivano ukidanje ove šeme dolazi usred pritiska na britanske ministre da prekinu veze Velike Britanije sa Rusijom zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.

Vlasnici "zlatnih viza" mogu da podnesu zahtev za stalni boravak u Velikoj Britaniji, a britansko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je 14.516 investitorskih viza ruskim građanima od otvaranja ove šeme 2008. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis