Biznis vesti

Inflacija u Britaniji najviša u poslednje tri decenije - cene u januaru 5,5 odsto veće u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

09:34

Inflacija u Britaniji najviša u poslednje tri decenije - cene u januaru 5,5 odsto veće u odnosu na prošlu godinu
Inflacija u Britaniji najviša u poslednje tri decenije - cene u januaru 5,5 odsto veće u odnosu na prošlu godinu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Velikoj Britaniji je porasla u januaru na 5,5 odsto na godišnjem nivou, objavila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS). To je nešto viša stopa od prognoza ekonomista koje je anketirao Rojters i najviša u poslednje tri decenije.

Na mesečnom nivou, britanska inflacija je u januaru skliznula za 0,1 procenat, neznatno manje nego što su ekonomisti očekivali. Bazna inflacija iz koje su izuzete volatilne kategorije, poput cena energije i hrane, porasla je na 4,4 procenta prošlog meseca u odnosu na isti mesec 2021, ubrzavši sa decembarskog nivoa od 4,2 posto.

Banka Engleske je od decembra dva puta zaredom povećala referentnu kamatu, prvi put od 2004, u pokušaju da obuzda visoku stopu rasta potrošačkih cena.

Ventralna banka očekuje da će inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostići vrhunac od 7,25 odsto u aprilu, podigavši procenu sa 6,0 procenata koliko je predviđala u decembru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis